Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
766876_0001.png
766876_0002.png
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:
1. december 2009Erhvervsenheden09/08363JSVBesvarelse af UUI alm.del - spm. 41

Besvarelse af udvalgsspørgsmål nr. 41 stillet af Udvalget for Udlændinge- og Integra-

tionspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 22. oktober

2009 efter ønske fra folketingsmedlem Thomas Jensen (S).

Spørgsmål 41

Ministeren bedes redegøre for, om ligebehandlingsdirektivet og andre reguleringer, der bl.a.har til hensigt at beskytte mod seksuel chikane på arbejdspladsen, også omfatter aupair-personer. I tilfælde af at ligebehandlingsdirektivet og andre reguleringer mod seksuelchikane på arbejdspladsen ikke gælder for au pair-ansatte, bedes ministeren redegøre for,om hun har planer om nye tiltag, der kan yde au pair-personer beskyttelse mod seksuel chi-kane og andre former for diskrimination fra værtsfamiliens side.

Svar

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet beskæftigelsesministeren om bidrag. Beskæftigel-sesministeren har oplyst følgende:Ligebehandlingsdirektivet er implementeret i dansk ret i lov om ligebehandling af mænd ogkvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. Seksuel chikane defineres i lovens § 1, stk. 6,som enhver form for uønsket verbal, ikke verbal eller fysisk adfærd med seksuelle underto-ner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabeet truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.Ligebehandlingslovens § 4, der forbyder arbejdsgivere at udsætte lønmodtagere for køns-diskriminerende arbejdsvilkår, anses i praksis for overtrådt, når en ansat udsættes for sek-suelle krænkelser i en arbejdssituation, således som seksuel chikane er defineret i lovens §1, stk. 6. Tilsvarende er ligebehandlingslovens § 2 overtrådt, hvis der sker seksuel chikaneunder en ansættelsessamtale. Det angives udtrykkeligt i ligebehandlingsdirektivet, at seksuelchikane er i strid med ligebehandlingsprincippet.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Idet en au pair-person er en ansat i ligebehandlingslovens forstand, vil en sådan person væ-re omfattet af beskyttelsen i ligebehandlingsloven mod seksuel chikane på arbejdspladsen,hvilket vil sige hos værtsfamilien.En person, hvis rettigheder er krænkede ved overtrædelser af bl.a. ligebehandlingslovens §§4 og 2, kan tilkendes en godtgørelse, som fastsættes under hensyn til lønmodtagerens an-sættelsestid, og sagens omstændigheder i øvrigt. I sager om seksuel chikane vil der desu-den være en delt bevisbyrde, såfremt den krænkede kan påvise faktiske omstændigheder,som giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk