Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
895768_0001.png
895768_0002.png
Dato:J.nr.:
1.oktober 201010/18828
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

337, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup.

Spørgsmål nr. 337:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad der sker med en udlændings CPR-nummer og øvrigepersonregistrering i tilfælde af, at udlændingen udvises af Danmark. Herunder bedes mini-steren redegøre for, om kommuner og andre instanser underrettes, når en udlænding udvi-ses af Danmark, så f.eks. udbetaling af sociale ydelser kan bringes til ophør.”

Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Indenrigs-og Sundhedsministeriet, der har oplyst følgende:”Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan oplyse, at hvis en person, der er registreret i CPRmed bopæl i Danmark, udvises fra Danmark, bevares vedkommendes data, herunder ved-kommendes personnummer, i CPR, men adresseoplysningen i CPR ændres til en registre-ring som værende ”udrejst” fra den faktiske udrejsedato. Når udrejsen er registreret i CPR,videregives oplysningen samme aften til relevante kommuner og andre myndigheder i for-bindelse med CPR’s dataleverancer.”I udlændingelovens § 44 a, stk. 1, nr. 3, er der hjemmel til, at Udlændingeservice uden ud-lændinges samtykke videregiver oplysninger om, at den pågældendes opholdstilladelse ernægtet forlænget, er bortfaldet eller er inddraget, til den kommune, hvor udlændingen boreller opholder sig. Underretningspligten gælder også i sager, hvor udlændingen udvises ad-ministrativt eller ved dom.Rent praktisk foregår videregivelse af oplysningerne til kommunerne elektronisk via Udlæn-dingeinformationsportalen (UIP’en), når en udlændings opholdsgrundlag ændres i Udlæn-dingeregisteret. UIP’en danner derudover automatisk en e-mail til den pågældende kommu-ne.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Som opfølgning på en anbefaling fra arbejdsgruppen om administrativ udvisning af udlæn-dinge, der må anses for en fare for statens sikkerhed, har Integrationsministeriet i samarbej-de med bl.a. Kommunernes Landsforening (KL) undersøgt, om den gældende regel i udlæn-dingelovens § 44 a er tilstrækkelig, eller om den kan og bør udbygges. Resultatet af under-søgelsen er, at der ikke er anledning til at udbygge reglen.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk