Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
900414_0001.png
900414_0002.png
Dato:J.nr.:
12. oktober 201010/17864
Folketingets Udvalg forUdlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

329, alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Astrid Krag (SF).

Spørgsmål nr. 329:

”Ministeren

bedes redegøre for, hvor mange asylansøgere Danmark aktuelt udvisertil Grækenland. Herunder bedes ministeren redegøre for, hvilke garantier man fra-græsk side får for, at disse asylansøgere rent faktisk vil få deres asylsag behandlet iGrækenland.”

Svar:

Jeg har forstået første del af spørgsmålet således, at spørgeren ønsker at få oplyst, hvormange asylansøgere, der er udsendt fra Danmark til Grækenland, hvor de græske myndig-heder i medfør af Dublin-forordningen har accepteret tilbagetagelsen/overtagelsen af asyl-sagsbehandlingen.Til brug for besvarelsen af Integrationsudvalgets spørgsmål har Integrationsministeriet an-modet Udlændingeservice om bidrag. Rigspolitiet har endvidere været hørt.Udlændingeservice har oplyst, at Danmark i perioden 1. januar – 25. september 2010 harudsendt 18 asylansøgere til Grækenland, som i medfør af Dublin-forordningen er accepterettilbagetaget/overtaget af de græske myndigheder.Opgørelsen er foreløbig og trukket på baggrund af oplysninger i udlændingeregistret pr. 25.september 2010.Det bemærkes, at de statistiske oplysninger er behæftet med usikkerhed, da udlændingere-gistret er opbygget som et journaliserings- og sagsstyringssystem og ikke som et egentligtstatistiksystem.For så vidt angår spørgsmålets anden del kan følgende oplyses:
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Dublinforordningen har til formål at sikre, at en asylansøgning indgivet af en tredje-landsstatsborger i et medlemsland alene behandles i ét land.Det fremgår af Dublinforordningens præambel, at medlemsstaterne bekræfter deresforpligtelse i henhold til Flygtningekonventionen af 28. juli 1951.Grækenland har – ligesom Danmark – i Dublinforordningens præambel bekræftet,at man vil overholde FN’s Flygtningekonvention, herunder at der er adgang til enforsvarlig asylprocedure. Heri ligger, at enhver asylansøgning underkastes engrundig konkret og individuel vurdering.Det er EU-Kommissionen, der påser medlemslandenes overholdelse af EU-retten.Ministeriet er bekendt med, at Kommissionen i efteråret 2009 fremsendte en åbningsskrivel-se til Grækenland med henblik på eventuelt at indlede traktatkrænkelsesprocedure modGrækenland for påståede overtrædelser af reglerne om adgang til asylprocedurer og men-neskerettighederne i forbindelse med grænsekontrol. Kommissionen har dog ikke i den for-bindelse anmodet medlemslandene om at foretage indskrænkninger i deres anvendelse afDublin-forordningen i forhold til Grækenland.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk