Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
867773_0001.png
867773_0002.png
NOTATDato:Kontor:22. juni 2010Danskuddannelsesen-hedenJ.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:Besvarelse af UUI alm.del spørgsmål nr. 248af den 14. juni 2010

Besvarelse af UUI alm. del spørgsmål nr. 248 stillet af Folketingets Udvalg for

Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere

og integration den 14. juni 2010

Spørgsmål 248

”Kan ministeren bekræfte, at f.eks. analfabeter eller udlændinge med kort skolegang ikkekan få lov til at starte på Dansk 2, da deres niveau som udgangspunkt ikke er dertil, og at dederfor fremover vil være udelukket fra permanent opholdstilladelse, uanset hvilken indsatsde selv gør?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Svar:

Jeg kan oplyse, at udlændinge, der ønsker at følge den tre-årige danskuddannelse for voks-ne udlændinge, indledningsvis visiteres på det relevante sprogcenter med henblik på indpla-cering på én af de tre danskuddannelser.Danskuddannelse 1 er tilrettelagt for kursister med ingen eller ringe skolebaggrund, som ikkehar lært at læse og skrive på deres modersmål.Danskuddannelse 2 er tilrettelagt for kursister, som normalt har en kort skole- oguddannelsesbaggrund fra hjemlandet, og som må forventes at have en forholdsvis langsomindlæring af dansk som andetsprog.Danskuddannelse 3 er tilrettelagt for kursister, som normalt har en mellemlangeller lang skole- og uddannelsesbaggrund fra hjemlandet, og som må forventes at have enforholdsvis hurtig indlæring af dansk som andetsprog.
Der er tale om et fleksibelt system, idet en kursist indplaceret på for eksempel Danskuddan-nelse 1, som har en hurtig progression i indlæringen, under sin uddannelse kan overflyttes tilfor eksempel Danskuddannelse 2. Dette sker på baggrund af en pædagogisk vurdering fore-taget på det sprogcenter, hvor kursisten modtager undervisning. Den enkelte kursist og ved-kommendes indsats kan således være med til at præge vedkommendes indplacering og ud-dannelsesforløb.Endvidere har alle udlændinge, der falder ind under målgruppebeskrivelsen, mulighed for attilmelde sig en danskprøve som selvstuderende mod betaling af det mindre gebyr. Det kanfor eksempel være udlændinge, der enten har opbrugt den tre-årige uddannelsesret, ellersom allerede har afsluttet en danskuddannelse med en danskprøve. En udlænding, der efterafsluttet danskuddannelse har opnået et højere sprogligt niveau, for eksempel via beskæfti-gelse, har således mulighed for at gå op til en afsluttende danskuddannelse og dermed fåbevis på sine sproglige kompetencer, for eksempel med henblik på ansøgning om tidsube-grænset ophold.
Side 2