Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
869584_0001.png
869584_0002.png
Dato:J.nr.:
24. juni 201010/09974
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af

spørgsmål nr. 245 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mar-

tin Henriksen (DF)

Spørgsmål nr. 245

”Ministeren bedes venligst redegøre for Danmarks frivillige aftale med FN af 1979 om atmodtage et antal kvoteflygtninge og for de årlige statslige udgifter til ordningen samt redegø-re for, hvornår kommunerne overtager det økonomiske ansvar for kvoteflygtningene.”

Svar:

Den historiske baggrund for den danske genbosætningsordning er, at Danmark op gennem70’erne modtog større grupper af flygtninge med behov for genbosætning. Foranlediget afen henvendelse fra De Forenede Nationers Højkommissær for Flygtninge (UNHCR) traf re-geringen i 1978 beslutning om at indføre en årlig kvote for modtagelse af flygtninge til gen-bosætning i Danmark.Siden 1979 har der således årligt været afsat et bestemt beløb på finansloven til modtagelseaf flygtninge til genbosætning.Det fremgår af § 8, stk. 1-3, i den gældende udlændingelov, at der efter ansøgning gives op-holdstilladelse til udlændinge, der kommer hertil som led i en aftale med UNHCR eller lig-nende international aftale, og som er omfattet af flygtningekonventionen af 28. juli 1951, jf.§ 7, stk. 1 og 2, eller til udlændinge som må antages at ville opfylde grundprincipperne for atopnå opholdstilladelse efter en af udlændingelovens bestemmelser, såfremt de var indrejst iDanmark som asylansøgere.Det fremgår videre af udlændingelovens § 8, stk. 4, at der ved udvælgelsen af udlændinge,der meddeles opholdstilladelse efter stk. 1-3, medmindre særlige grunde taler derimod, skallægges vægt på udlændingenes mulighed for at slå rod i Danmark og få glæde af opholdstil-ladelsen, herunder deres sproglige forudsætninger, uddannelsesforhold, arbejdserfaring,familieforhold, netværk, alder og motivation.Kvoten har de sidste mange år udgjort ca. 500 personer årligt. Rammen udgøres af en tre-årig fleksibel kvote på 1.500 personer.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
I praksis foregår genbosætningen ved, at UNHCR indstiller konkrete flygtninge til genbosæt-ning i Danmark, og at de danske myndigheder dernæst vurderer, om de pågældende opfyl-der betingelserne for opholdstilladelse i Danmark.Hovedparten af de flygtninge, der genbosættes i Danmark, udvælges på udvælgelsesrejsertil lande, hvor flygtningene opholder sig, men der er hvert år reserveret pladser til sager afsærligt hastende karakter, som forelægges af UNHCR på skriftligt grundlag, og sager, deromfatter særligt behandlingskrævende personer.De samlede udgifter til genbosætningsordningen – forstået som alle udgifter der direkte rela-terer sig til ordningen før kvoteflygtningene overgår til integration i kommunerne - skønnes i2009 at være ca. 6,1 mio. kr. Dette beløb dækker bl.a. undervisning, sundhedsundersøgel-ser, transport og skønnede lønudgifter for statens medarbejdere.Kvoteflygtninge har ikke opholdt sig her i landet under asylsagens behandling. Ansvaret forkvoteflygtninge, herunder for anvisning af bolig, introduktionsprogram og udbetaling af intro-duktionsydelse, påhviler derfor kommunalbestyrelsen i den kommune, som flygtningen erboligplaceret i (visiteret til) fra tidspunktet for flygtningens registrering i Det Centrale Person-register (CPR) som tilflyttet kommunen. Dette følger af integrationslovens § 4, stk. 3, jf. stk.1.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk