Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
865998_0001.png
865998_0002.png
865998_0003.png
Dato:Kontor:
18. juni 2010Familiesammenfø-ringskontoret
J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:
10/09642LILBesvarelse af UUI 241

Besvarelse af spørgsmål nr. 241 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration

den 8. juni 2010 (UUI Alm. Del).

Spørgsmål:
”Vil ministeren redegøre for mulighederne for at få familiesammenføring med andrefamiliemedlemmer end børn og ægtefæller fra henholdsvis EU/EØS lande og landeuden for EU/EØS samarbejdet.”

Svar:

Det ansøgende familiemedlems nationalitet er ikke afgørende for muligheden for atblive familiesammenført i Danmark. Familiemedlemmets mulighed for at blive fami-liesammenført afhænger af opholdsgrundlaget for det i Danmark bosiddende fami-liemedlem, som der søges om familiesammenføring til.Således kan familiesammenføring efter EU-reglerne finde sted både med familie-medlemmer, som selv er fra et EU/EØS-land, og med familiemedlemmer, somkommer fra et tredjeland uden for EU/EØS samarbejdet.Endvidere kan familiesammenføring efter de almindelige nationale regler i udlæn-dingeloven ske såvel med familiemedlemmer, som ikke er statsborgere i EU/EØSlande, som med familiemedlemmer som måtte komme fra et andet EU/EØS-land.Er det ansøgende familiemedlem selv statsborger i et EU/EØS-land, kan pågæl-dende i øvrigt få en selvstændig opholdsret i Danmark på baggrund af egne forhold.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
EU-reglerne:Familiesammenføring efter EU-reglerne kan finde sted til et herboende familiemed-lem, som selv er EU/EØS-statsborger eller schweizisk statsborger, og som i Dan-mark har en selvstændig opholdsret efter EU-reglerne (i det følgende benævnt EU-statsborgeren).Udover ægtefæller og børn under 21 år kan følgende familiemedlemmer familie-sammenføres efter EU-reglerne:----registrerede partnere og faste samlevere,efterkommere under 21 år (det vil sige børn, men også børnebørn osv.),efterkommere under 21 år til EU-statsborgerens ægtefælle/partner/ samle-ver,efterkommere i øvrigt (børn, børnebørn osv. over 21 år) som forsørges afEU-stats-borgeren, samt efterkommere i øvrigt af EU-statsborgerens ægte-fælle/partner/samlever, og som forsørges af EU-statsborgeren,slægtninge i opstigende linje (forældre, bedsteforældre osv.) til EU-stats-borgeren eller dennes ægtefælle/partner/samlever og som forsøges af EU-statsborgeren,andre familiemedlemmer (eksempelvis søskende eller søskendebørn i mel-lem), hvis de i det land, de ankommer fra, forsørges af EU-statsborgeren el-ler er optaget i dennes husstand, eller hvis alvorlige helbredsmæssigegrunde gør det absolut nødvendigt, at EU-statsborgeren personligt plejer depågældende.
-
-
For visse af disse familiemedlemmer og afhængig af EU-statsborgerens opholds-grundlag i Danmark kan familiesammenføringen betinges af et krav om at råde overtilstrækkelige midler til at forsørge sig selv og sine familiemedlemmer.I det omfang det følger af EU-retten, kan ovennævnte familiemedlemmer endviderefamiliesammenføres med danske statsborgere, som har anvendt EU´s regler om fribevægelighed i et andet EU-land. Det forudsættes blandt andet, at den danskestatsborger har haft etableret et reelt og faktisk ophold i et andet EU-land. Hvis dendanske statsborger opholder sig i Danmark, og leverer grænseoverskridende tjene-steydelser, kan der endvidere i helt særlige tilfælde ske familiesammenføring efterEU-reglerne med dennes ægtefælle/partner/samlever og/eller til deres børn under21 år.Udlændingeloven:Kerneområdet for familiesammenføring efter de almindelige nationale regler i ud-lændingeloven er ægtefæller, samt registrerede partnere og fast samlevere, ogmindreårige biologiske eller allerede adopterede børn under 15 år.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Derudover kan familiesammenføring ske med andre mindreårige udlændinge medhenblik på adoption, eller som led i et plejeforhold, eller hos barnets nærmeste fa-milie, når der foreligger en særlig begrundelse for, at barnet ikke kan bo hos foræl-drene eller andre nære slægtninge i hjemlandet. Omfattet af begrebet nærmestefamilie er for eksempel mindre søskende, søskendebørn og børnebørn. Familie-sammenføringen kan betinges af et forsørgelses- og boligkrav.Familiemedlemmer, som ikke er en del af ovenfor beskrevne kernegruppe, kan efteren konkret vurdering familiesammenføres, hvis ganske særlige grunde, herunderhensynet til familiens enhed, taler derfor. Medmindre særlige grunde taler derimodbetinges familiesammenføring i disse sager af blandt andet forsørgelses- og bolig-krav.Familiesammenføring uden for kernegruppen vil kunne komme på tale, hvor detsom følge af Danmarks internationale forpligtelser – herunder Den EuropæiskeMenneskerettighedskonventions artikel 8 om ret til respekt for sit privatliv og familie-liv – er nødvendigt at tillade familiesammenføring. Af praksis fra Den EuropæiskeMenneskerettighedsdomstol kan udledes, at der i hver enkelt sag, hvor en udlæn-ding søger om familiesammenføring, skal foretages en konkret vurdering af, hvor-vidt det på baggrund af sagens omstændigheder er proportionalt at meddele afslagpå opholdstilladelse.Det kan for eksempel vedrøre forældre til herboende voksne, eller voksne børn somer i et særligt afhængighedsforhold til herboende forældre, for eksempel på grundaf handicap, men også andre familiemedlemmer kan efter omstændighederne, hvishelt særlige forhold gør sig gældende, familiesammenføres.I ministeriets notat af 6. juni 2008 om praksis for meddelelse af opholdstilladelse ef-ter udlændingelovens § 9 c, stk. 1, (ganske særlige grunde), er beskrevet en rækkesagstyper, hvor der efter praksis kan meddeles opholdstilladelse, da familiesam-menføring ikke er mulig efter de almindelige regler, eller da der i øvrigt foreliggerganske særlige grunde. Der henvises til Alm. del – bilag 134 (2007-2008, 2. sam-ling).
Side 3
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk