Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. juni 2010Lovafdelingen2010-792-1336BBO41484
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 215 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 20. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPeter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 215 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-
grationspolitik (Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for, hvordan en nu varetægts-fængslet egyptisk pædofilsigtet mand fra Sønderborg kan væ-re gift med to koner, herunder redegøre for, hvilke retsligekonsekvenser disse ægteskaber har for manden, samt for,hvordan danske myndigheder kan/vil ophæve ægteskaberne.Spørgsmålet stilles på baggrund af den såkaldte "Sønderborg-sag", som bl.a. har været omtalt i TV2 Nyhederne og flereandre medier i marts 2010.”Svar:
Justitsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sag,men kan generelt oplyse, at ægteskab efter ægteskabslovens § 15 kanindgås ved enten kirkelig eller borgerlig vielse. Kirkelig vielse kan efterægteskabslovens § 16 finde sted inden for folkekirken og inden for deanerkendte og godkendte trossamfund.Ægteskabsloven indeholder en række betingelser, der skal være opfyldt,før man kan indgå ægteskab i Danmark. Det fremgår bl.a. af ægteskabs-lovens § 9, at den, som tidligere har indgået ægteskab, ikke må indgå æg-teskab, så længe det tidligere ægteskab består.Prøvelse af ægteskabsbetingelserne foretages af kommunen. Det kan iden forbindelse bl.a. oplyses, at parterne under strafansvar skal erklære,at de er ugifte.Hvis ægteskabsbetingelserne er opfyldt, udsteder kommunen en prøvel-sesattest, og vielsen kan herefter foretages.Hvis der ikke er tale om en vielse med borgerlig gyldighed, men alene enreligiøs velsignelse, har dette ikke nogen form for juridisk gyldighed iDanmark, og en sådan velsignelse har heller ikke betydning for ægte-skabslovens betingelser for at indgå ægteskab.Om bigamiske ægteskaber kan Justitsministeriet oplyse, at disse ægte-skaber efter dansk ret betragtes som gyldige vielser, der dog kan omstø-des ved dom efter ægteskabslovens § 23.
2
En sag om omstødelse kan anlægges af justitsministeren eller den, mini-steren bemyndiger dertil. Endvidere kan en sådan sag anlægges af en afægtefællerne samt af ægtefællen i det tidligere ægteskab.Familiestyrelsen vil som altovervejende hovedregel i tilfælde, hvor par-terne ikke inden for en given frist selv har taget initiativ til skilsmisse,anlægge en omstødelsessag.Familiestyrelsen politianmelder endvidere den part, der har indgået etbigamisk ægteskab. Efter straffelovens § 208 straffes den, der indgår æg-teskab, og som i forvejen er gift, med fængsel indtil 3 år eller, hvis denanden person har været uvidende om det bestående ægteskab, med fæng-sel indtil 6 år. Begås handlingen af grov uagtsomhed, er straffen fængselindtil 1 år.Justitsministeriet (Familiestyrelsen) får i praksis alene kendskab til sagerom bigami i kraft af oplysninger fra andre myndigheder, der kontakterFamiliestyrelsen herom. Som oftest får Familiestyrelsen oplysning ombigamiske ægteskaber fra andre myndigheder, når disse i forbindelse medanden sagsbehandling er blevet opmærksomme på problemstillingen ombigami. Typisk forelægger myndighederne da spørgsmålet om, hvorvidtdet bigamiske ægteskab kan anerkendes i Danmark, for Familiestyrelsen.Hvis det pågældende ægteskab kan anerkendes efter dansk ret, vurdererFamiliestyrelsen herefter, om der skal anlægges en omstødelsessag, jf.ovenfor.
3