Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
831647_0001.png
831647_0002.png
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:
22. april 2010Koncernøkonomi10/04808MLSUUI 195 alm. delbesvarelse

Besvarelse af spørgsmål nr. 195, stillet af Folketingets Udvalg for Udlændin-

ge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integra-

tion den 29. marts 2010 (Alm. del).

Spørgsmål nr. 195:

I Amnesty Internationals danske lægegruppes rapport "Torturoverlever i Danmark: en opføl-gende undersøgelse af 13 torturerede asylansøgere", jf. UUI alm. del, bilag 85, indgår anbe-falinger til, hvordan man forbedrer vilkårene for denne særligt udsatte gruppe af asylansøge-re. Det anbefales bl.a., "at torturoverlevere sikres en plan i forhold til den fortsatte tilknytningtil sundhedsvæsnet når de forlader asylcentret"; "at Sundhedsloven af 2005 revideres såle-des, at alle patienter i det danske sundhedsvæsen har ret til vederlagsfri tolk i forbindelsemed sundhedsydelser"; og at "den tvungne boligplacering i forbindelse med opnåelse af op-holdstilladelse genovervejes med henblik på at opretholde sociale netværk og hindre en-somhed". Hvordan forholder ministeren sig til anbefalingerne, og mener ministeren, der erbehov for tage initiativer for at forbedre disse menneskers forhold i Danmark?Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Astrid Krag (SF).

Svar:

Til besvarelse af Integrationsudvalgets spørgsmål har Integrationsministeriet anmodet Ud-lændingeservice om bidrag.Alle nyankomne asylansøgere tilbydes en såkaldt ”medical screening” på modtagecentret(Sandholm), som indebærer, at asylansøgerne undersøges af lægefagligt personale påcentret med henblik på at sikre, at de pågældende fra starten tilbydes nødvendig og relevantsundhedsbehandling. Asylansøgere har krav på at modtage nødvendig sundhedsbehand-ling, jf. udlændingelovens § 42 a. Den daglige drift af asylcentrene, herunder sundhedsbe-tjeningen i forhold til asylansøgerne, forestås af operatørerne - Dansk Røde Kors samt fortiden to kommuner.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Såfremt asylansøgerne har behov for sundhedsbehandling, iværksætter operatøren de for-nødne foranstaltninger i forbindelse hermed, f.eks. tilrettelæggelse af konsultationer hos enpsykolog eller en psykiater. Psykologbehandling bevilges efter de retningslinjer, der er aftaltmellem sygesikringen og Dansk Psykolog Forening. Da asylansøgeres psykiske lidelser ik-ke altid kan henføres til en af de kategorier, der er nævnt i overenskomsten , kan der ogsåbevilges konsultationer hos psykolog, hvis en asylansøger har været udsat for tortur elleranden umenneskelig behandling.I den forbindelse kan det oplyses, at Udlændingeservice har en aktuel dialog med DanskRøde Kors omkring modtagelse og behandling af asylansøgere, der har været udsat for tor-tur. Drøftelserne har til formål at se på, om der er behov for ændrede retningslinjer for ind-kvartering og /eller sundhedsbehandling af asylansøgere, der har været udsat for tortur.Såfremt en asylansøger meddeles opholdstilladelse i Danmark, overgår den pågældende tilintegration i en kommune. Den pågældende har efter meddelelse af opholdstilladelse mulig-hed for sundhedsbehandling via det almindelige offentlige sygesikringssystem.Det bemærkes, at asylansøgere i forbindelse med boligplacering skal udfylde et boligplace-ringsskema. Asylansøgeren har i skemaet mulighed for blandt andet at oplyse om, hvor iDanmark pågældende ønsker at tage ophold ved meddelelse af opholdstilladelse, om even-tuelle sociale og familiemæssige relationer i Danmark samt om helbredsforhold, f.eks. ompågældende har været udsat for tortur. Ved afgørelsen af, i hvilken kommune en anerkendtflygtning skal overgives til integration, tillægges disse oplysninger vægt af Udlændingeser-vice. Asylansøgerne har endvidere mulighed for at give samtykke til, at Udlændingeservicekan indhente helbredsoplysninger hos f.eks. speciallæge eller asylcentret til brug for afgørel-sen om visitering. Endvidere har asylansøgeren mulighed for at give samtykke til, at de ind-hentede helbredsoplysninger kan videregives til bopælskommunen.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk