Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
833448_0001.png
833448_0002.png
Dato:Kontor:
23. april 2010Udlændingelovskonto-ret
J.nr.:Sagsbeh.:
10/04318AWH

Besvarelse af spørgsmål nr. spørgsmål nr. 190 stillet af Folketingets udvalg for Ud-

lændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integrati-

on den 25. marts 2010. (Alm. Del).

Spørgsmål:

”Hvordan definerer ministeren de såkaldte genopdragelsesrejser, og hvilke momenter er af-gørende i vurderingen af, om der er tale om en genopdragelsesrejse?”

Svar:

Ved lov nr. 301 af 16. april 2006 blev der i udlændingelovens § 44 c indført en pligt for kom-munerne til at indberette sager til Udlændingeservice, hvor kommunerne har kendskab til el-ler begrundet mistanke om, at børn sendes på genopdragelsesrejser eller andre længereva-rende udlandsophold af negativ betydning for deres skolegang og integration.Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, afsnit 3.2., at:”Et længerevarende udlandsophold vil kunne have karakter af en genopdragelsesrejse eller have ne-gativ betydning for børnenes skolegang og integration i Danmark, hvis formålet med opholdet er atvanskeliggøre eller modvirke barnets integration her i landet gennem social, kulturel eller religiøs gen-opdragelse. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis barnet sendes til forældrenes hjemland for at gå påkoranskole og blive undervist i antidemokratiske værdier, hvis barnet sendes til hjemlandet for at hol-des indespærret i hjemmet, hvis piger i forbindelse med konflikter om ære og skam sendes til hjemlan-det for at tvinges til at gå i burka eller for at indgå ægteskab efter forældrenes ønske, eller hvis barnetsendes til hjemlandet for i øvrigt at blive påvirket sprogligt og socialt på en måde til skade for integrati-onen i Danmark. Udlandsophold med henblik på kulturforståelse og identitetsdannelse, der skal givebørnene større forståelse for oprindelseslandet og deres egne rødder, samt ferie og familiebesøg kanderimod være positive for barnets personlige udvikling, såfremt opholdene ikke er så lange, at de på-virker skolegang og danskkundskaber.”
Når Udlændingeservice modtager en underretning fra en kommune om, at en mindreårig ud-lænding har været på genopdragelsesrejse, skal Udlændingeservice herefter vurdere, omopholdstilladelsen må anses for bortfaldet efter reglerne her om i udlændingelovens § 17.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
I hver enkelt sag vil der være tale om, at der på baggrund af alle sagens oplysninger foreta-ges en konkret og individuel vurdering af, om der er tale om en genopdragelsesrejse.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk