Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
Dato:Kontor:
23. april 2010Udlændingelovskonto-ret
J.nr.:
10/04318
Besvarelse af spørgsmål nr. 187 stillet af Folketingets Integrationsudvalg til integrati-
onsministeren den 25. marts 2010 (alm. del).
Spørgsmål:
”Ministeren bedes kommentere artiklen "VKO vil sende asylbørn til børnehjem i Irak" i Infor-mation torsdag den 18. marts 2010, herunder bedes ministeren oplyse, hvordan ministerenvil sikre, at tilbagesendte børn ikke bliver udsat for overgreb i Irak og Afghanistan.”Svar:
Uledsagede mindreårige udlændinge er en særlig sårbar gruppe. Derfor indeholder udlæn-dingeloven særlige regler herom, og derfor behandles sager vedrørende uledsagede min-dreårige efter særlige procedurer.Når en uledsaget mindreårig udlænding søger asyl, afhænger det af barnets alder og mo-denhed, hvordan sagen behandles.Børn under 12 åranses normalt ikke for at være til-strækkelig modne til at gennemgå en almindelig asylprocedure og meddeles derfor normalt istedet opholdstilladelse på grund af lav alder og manglende modenhed (udlændingelovens §9 c, stk. 3, nr. 1).I forhold tilbørn mellem 12 og 15 årforetager Udlændingeservice en konkret og individuelvurdering af, om det enkelte barn anses for tilstrækkeligt modent til at gennemgå en normalasylprocedure. Afgørelsen herom kan påklages til Flygtningenævnet. Vurderes barnet ikketilstrækkeligt modent, gives der opholdstilladelse, jf. ovenfor. I modsat fald tages asylsagenunder behandling.Børn over 15 åranses normalt for at være tilstrækkeligt modne til at forstå og gennemgå enalmindelig asylprocedure. Gives barnet herefter afslag på asyl, vurderer Udlændingeserviceex officio, om barnet kan få opholdstilladelse som uledsaget mindreårig (udlændingelovens §9 c, stk. 3, nr. 2). I denne vurdering indgår det, om barnet har familie eller andet socialt net-værk i hjemlandet, herunder om barnet har været uden kontakt til sine forældre før udrejsenog derfor undergivet offentlig omsorg, som vil kunne genetableres ved en tilbagevenden, el-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
ler om barnet vil blive stillet i en reel nødsituation (en situation, der adskiller sig væsentligt frajævnaldrendes situation i hjemlandet) ved en tilbagevenden. Vurderingen baseres såledesbåde på barnets individuelle forhold og de generelle forhold i det land, som barnet eventueltvil skulle vende tilbage til.Ved behandlingen af barnets asylsag bliver der taget stilling til, om barnet i hjemlandet risike-rer asylrelevant forfølgelse. I tilfælde af afslag på asyl vurderer udlændingemyndighederneex officio, hvorvidt den mindreårige ved en tilbagevenden vil blive stillet i en reel nødsituati-on, jf. ovenfor.Opfylder en uledsaget mindreårig ikke betingelserne for asyl eller anden opholdstilladelse,skal den pågældende – som andre udlændinge – udrejse af Danmark.Danmark har i de seneste år – i lighed med bl.a. Norge og Sverige – oplevet en kraftig stig-ning i indrejsetallet for uledsagede mindreårige asylansøgere (primært 15-17-årige ungemænd), der ofte ikke har et asylrelevant beskyttelsesbehov. I 2009 var langt den største na-tionalitetsgruppe fra Afghanistan. Denne udvikling giver anledning til bekymring og dermedovervejelser om, hvordan udviklingen bør håndteres.De undersøgelser af, hvordan nærområdeindsatsen kan forstærkes bl.a. ved modtagefacili-teter i Afghanistan og Nordirak, som omtales i aftalen mellem regeringen og Dansk Folkepar-ti af 15. marts 2010, retter sig mod sager, hvor uledsagede mindreårige skal udrejse afDanmark, dvs. tilfælde, hvor der er taget endelig stilling til asylspørgsmålet og spørgsmåletom opholdstilladelse som uledsaget mindreårig.Etablering af eventuelle modtagefaciliteter i hjemlandene ændrer ikke de generelle asylbe-tingelser eller udlændingelovens regler om, at udsendelse ikke må ske, hvis en udlænding vilrisikere overgreb ved en tilbagevenden til hjemlandet. Det er en forudsætning for etableringaf modtagefaciliteter, at de uledsagede mindreårige forsvarligt kan vende tilbage fra Dan-mark.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk