Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del
Offentligt
799415_0001.png
Udenrigsministeriet
12. februar 2010Spørgsmål fraUdenrigsudvalget tiludviklingsministeren af 26.januar 2010 stillet af FrankAaen (EL). URU alm. del –spørgsmål 55.

Spørgsmål 55:

”Vil ministeren arbejde for at sikre, at katastrofehjælp til Haiti skal gives som bistand i stedet for lån, som detanbefales af en række udviklingsorganisationer?”

Svar:

Jeg er enig i, at katastrofehjælp til Haiti fortrinsvis bør ydes som bistand frem for lån. Det erderfor positivt, at bl.a. Verdensbanken, Den Interamerikanske Udviklingsbank og IFADallerede før jordskælvet besluttede udelukkende at give gavebistand til Haiti, således at landetikke på ny opbygger en uholdbar gældspukkel. Danmark vil fortsat støtte denne linje i demultilaterale institutioner, hvor det er muligt at yde gavebistand. Ikke desto mindre er detaktuelle behov for nødhjælp og genopbygningsbistand i Haiti af et sådan omfang, at det ikkekan forventes at blive dækket udelukkende af donorer og institutioner, der yder gavebistand.Danmark støtter derfor IMF’s beslutning om at give et rentefrit katastrofelån til Haiti med etlangt moratorium.