Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del
Offentligt
799342_0001.png
799342_0002.png
799342_0003.png
799342_0004.png
Udenrigsministeriet10. februar 2010Spørgsmål fraUdenrigsudvalgettil udviklingsministerenaf 20. januar 2010.URU alm. del.

Spørgsmål 52

Vil ministeren redegøre for strategi og godkendte programmer for udvidelsen af den danske udviklingsbistand tilPakistan, jf. ministerens nylige besøg i Pakistan?

Svar:

Baggrunden for det danske udviklingssamarbejde med Pakistan

Situationen i Pakistan har de seneste år udviklet sig til det værre. Opmærksomhedenkoncentrerer sig især om områderne langs grænsen til Afghanistan, men udfordringerne ermange og gælder for så vidt hele landet.
Den pakistanske hærs offensiv mod Taliban i Malakand i det nordvestlige Pakistan iforsommeren 2009 medførte ca. 2,5 mio. internt fordrevne mennesker. Ifølge den pakistanskeregering er ca. 1,6 millioner vendt hjem siden juli 2009, hvor regeringens program fortilbagevenden startede. Mange af de fordrevne bor fortsat hos venner og familie, hvisressourcer er spændt til det yderste. Den pakistanske regerings offensiv i Sydwaziristan, somstartede den 17. oktober 2009, har indtil nu affødt ca. 400.000 nye internt fordrevne. Det er1
derfor afgørende, at det internationale samfund støtter Pakistans regering medudviklingsindsatser, der kan hjælpe civilbefolkningen og skabe stabilitet. Og det må gå hurtigt,så de mange internt fordrevne ikke bliver genstand for radikalisering og dermed ny-rekrutteringtil Taliban.Beslutning om udviklingspolitisk samarbejde mellem Danmark og PakistanI den danske kontekst har udviklingen i Pakistan og regionen samt det betydelige engagement iAfghanistan helt naturligt sat Pakistan højere på den udenrigs- og udviklingspolitiskedagsorden. Det blev i september 2009 besluttet at påbegynde et udviklingssamarbejde medPakistan med det formål at understøtte demokrati og demokratiske institutioner, og der blevafsat 40 millioner kr. til bistand til Pakistan i 2009-12. Som følge af situationens udvikling igrænseområderne mellem Pakistan og Afghanistan blev det i november 2009 besluttet at giveyderligere 100 mio. kr. i udviklingsbistand til Pakistan. Dermed er der afsat 140 mio. kr. tilindsatsen i Pakistan i perioden 2009-2012. Hovedformålet med den samlede bistand til Pakistaner at medvirke til at skabe større stabilitet i grænseområderne og udvikling af demokratiskeinstitutioner.Ustabilitet i Pakistan er ikke bare et nationalt anliggende for Pakistan. Det har også betydningfor sikkerhedssituationen i Afghanistan, regionalt og globalt. Det internationale samfund ogDanmark har derfor også en egeninteresse i at hjælpe pakistanerne med at skabe udvikling ogdemokrati.

Fokusområder for det danske udviklingssamarbejde med Pakistan

Demokrati og bæredygtig udvikling er på længere sigt den eneste vej til at sikre et stabilt ogterror-frit Pakistan. Derfor fokuseres det danske engagement indenfor støtte til i) stabilitet oggenopbygning i grænseområderne, og ii) demokrati, civilsamfund og menneskerettigheder,herunder kvinders rettigheder og muligheder. De danske midler planlægges fordelt således:Ca. 60 mio. kr. til UNICEF’s arbejde med at sikre uddannelse for børn, der er ramt afkonflikten i grænseområderne til Afghanistan (den nordvestlige grænseprovins NWFPog stammeområderne FATA). Danmark har allerede indgået en aftale med UNICEF om10 mio. kr. i 2009. Det planlægges, at denne i 2010 bliver fulgt op af en ny aftale omyderligere 50 mio. kr., der udbetales i perioden 2010-2012. Uddannelse er et område,som er blevet hårdt ramt under konflikten. Udover opbrud i børnenes undervisning ermange skoler blevet ødelagt. 70 pct. af de ødelagte skoler er pigeskoler. Den danskestøtte vil bl.a. bidrage til genopbygning af skoler og mobilisering af lokalsamfundetsopbakning til uddannelse.Ca. 40 mio. kr. til en ny fond for stabilitet og genopbygning i grænseområderne tilAfghanistan. Fonden administreres af Verdensbanken. Danmark vil indgå en aftale medfonden i 2010, og bidraget vil blive ydet i perioden 2010-2012. Danmark var en af deførste til at give tilsagn om at støtte fonden, som er en finansieringsmekanisme til støttefor den pakistanske regerings egne prioriteter indenfor genopbygning, fx indenforinfrastruktur. Fonden støtter op omkring den pakistanske regerings stabiliserings- og
2
socioøkonomiske udviklingsstrategi for Malakand-området, der bl.a. omfatter Swat-området.Ca. 40 mio. kr. til demokrati og menneskerettighedsindsatser gennem støtte til f.eks.parlamentet og andre demokratiske institutioner, civilsamfundet, den pakistanskemenneskerettighedskommission, frie medier og fremme af kvinders rettigheder. Dennestøtte vil blive kanaliseret gennem pakistanske civilsamfundsorganisationer,internationale NGOer og evt. internationale organisationer.Udover udviklingsbistanden kan der i akutte humanitære krisesituationer ydes humanitærbistand. Der er således i 2009 ydet humanitær bistand på 15 mio. kr. til Swat og Malakanddistrikterne fordelt med 5 mio. kr. til FN’s Flygtningehøjkommissær (UNHCR), 4 mio. kr. tilFN’s humanitære koordinationsindsats (OCHA) og 6 mio. kr. gennem Dansk Røde Kors. Denhumanitære bistand er gået til den akutte hjælp til de internt fordrevne. Den ovennævnte støttetil UNICEF og Verdensbanken er støtte til hurtig genopbygning, og vil således bygge bromellem den humanitære bistand og den mere langsigtede udviklingsbistand.Derudover støtter Danmark FNs Kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC) i Pakistanmed 2 mio. kr. (ikke bistandsmidler) i 2009 med det formål at styrke det civile pakistanske politiog dets anti-terror kapacitet.Danmark har også en nærområdeindsats i Afghanistan på 65 mio. kr. i 2009 og 75 mio. kr. omåret i de følgende år, der skal medvirke til at sikre op mod 1 mio. flygtninges tilbagevenden tilAfghanistan fra bl.a. Pakistan.Udenrigsministeriet vil i løbet af 2010 programmere bistanden. Udenrigsministeriet forventer atforelægge det samlede Pakistan-program for Finansudvalget i indeværende folketingssamling.Mit besøg til Pakistan i starten af januar bekræftede tydeligt de store behov og udfordringer,som Pakistan står overfor. Besøget bekræftede også, at det er de rigtige områder, Danmarkplanlægger at støtte. Nemlig hurtig genopbygning i det nordvestlige Pakistan, herunderuddannelse, samt demokrati og menneskerettigheder, herunder kvinders rettigheder. Behoveneefter militærets offensiv mod Taliban er enorme. Skolerne er blevet ødelagt af Taliban, oglokalbefolkningen har et stærkt ønske om, at deres børn går i skole – også pigerne.

Dialogen med Pakistan

Opstarten af det udviklingspolitiske samarbejde med Pakistan skal også styrke den kritiskedialog med Pakistan yderligere, herunder særligt indenfor områderne antikorruption, godregeringsførelse, demokratisering og menneskerettigheder. I den bilaterale dialog med Pakistanvil Danmark søge at engagere sig konstruktivt og kritisk med Pakistan og lægge vægt på, at vistøtter Pakistan med at håndtere landets udfordringer, men også at det forudsætter denpakistanske regerings lederskab og ansvar i reformarbejdet.Vi vil også engagere Pakistan i multilaterale/internationale fora som f.eks. Friends ofDemocratic Pakistan, der er et politisk forum for strategisk dialog med den pakistanske3
regering. Gruppen, som Danmark har været medlem af siden foråret 2009, består af udvalgtelande og multilaterale institutioner, bl.a. Tyrkiet, Frankrig, USA, FN, EU og Verdensbanken.Formålet er at bygge et strategisk partnerskab mellem den pakistanske regering og udvalgtelande med henblik på at styrke fred og stabilitet i regionen, fremme økonomisk udvikling,adressere energibehov samt styrke institutionsopbygning i Pakistan.EU er en helt central aktør i forholdet til Pakistan, og EU har i oktober 2009 udarbejdet ensamlet EU handlingsplan for styrket indsats i Afghanistan og Pakistan. Planen omfatter en bredvifte af indsatser med henblik på at anvende alle relevante EU-instrumenter. I forhold tilPakistan fokuseres på opbygningen af et partnerskab med Pakistan, implementering afMalakandstrategien, styrket samarbejde om menneskerettigheder og demokrati samt støtte tilPakistans socio-økonomiske udvikling, herunder handel. Der er fra dansk side bidraget aktivtmed konkrete indspil til papiret. Danmark vil bidrage til at sikre, at Pakistan og Afghanistanforbliver højt på EU's dagsorden, og at EU s handlingsplan bliver hurtigt og fuldtimplementeret.
4