Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del
Offentligt
794769_0001.png
794769_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Udenrigs-udvalget efter ønske fraFrank Aaen (EL) tiludenrigsministeren af 6.januar 2010.URU alm. del - spm. 48
Spørgsmål 48Vil ministeren offentligt fordømme Israels optrappede og systematiskefængslinger af ledende menneskerettighedsaktivister, der kæmper mod murenpå Vestbredden, bl.a. Jamal Jumá, Mohammed Ohtman og Abdullah AbuRahma?Svar:Danmark arbejder gennem EU for en genoptagelse af fredsforhandlingerne mellemIsrael og palæstinenserne og for parternes overholdelse af deres forpligtelser i hen-hold til international ret. Budskabet fra det seneste udenrigsministermøde i EU-kredsen den 8. december 2009 var i den forbindelse meget klart; i rådskonklusioner-ne fastslås det, at EU ikke vil anerkende nogen ændringer af grænsedragningen frafør 1967, medmindre de er aftalt mellem parterne. Af samme grund fastslås detendvidere i konklusionerne, at den i spørgsmålet omhandlede separationsbarriere erulovlig i henhold til international ret i det omfang, den bygges på besat område, ogat den i så fald udgør en forhindring for fred og risikerer at gøre en to-statsløsninguigennemførlig. Rådskonklusionerne var generelt et meget klart budskab til parter-ne, og EU vil bygge sit videre engagement på den platform, som konklusionernegiver.Parternes forpligtelser er et emne, jeg løbende drøfter i forbindelse med mine samta-ler med parterne, herunder Israel. Senest rejste jeg spørgsmålet om Israels forplig-telser i henhold til international lov i forbindelse med den israelske udenrigsminister,Avigdor Libermans, besøg i København i november måned 2009. Det vil jeg fort-sætte med at gøre, så længe der er anledning til det.Om de tre pågældende personer anført i spørgsmålet foreligger det oplyst, at Mo-hammad Othman og Jamal Juma begge blev løsladt den 13. januar 2010, mens Ab-dallah Abu Rahmah, der den 10. december 2009 blev arresteret for stenkastning,ulovlig våbenbesiddelse og opildnen til vold, fortsat er tilbageholdt af de israelskemyndigheder, mens hans sag undersøges.
Mere generelt drøftes israelsk respekt for menneskerettigheder og international lovimellem EU og Israel i en række fora, herunder i dialogen mellem EU og den israel-ske regering i Jerusalem og i forbindelse med drøftelserne i underudvalget for men-neskerettigheder under EU-Israel associeringsaftalen. Et af de væsentlige områderfor Danmark i drøftelserne om en opdatering af associeringsaftalen er mulighedenfor at formalisere og udbygge dialogen med Israel om menneskerettighedsspørgsmålgennem en styrkelse af det eksisterende underudvalg til et egentligt udvalg. Dette vilvi fortsat arbejde for i forbindelse med de videre drøftelser mellem EU og Israel.