Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETSpørgsmål fra Udenrigsudvalgettil udviklingsministeren af 16.august 2010.URU alm. del – spørgsmål 219 afFrank Aaen (EL).
Spørgsmål 219:”Vil ministeren i forlængelse af svar på URU alm. del - spørgsmål 185 bekræfte, at giftstoffet Terbufos ikke ertilladt i EU, og at svaret, der hævder at stoffet er tilladt at bruge i bananplantagen i Cameroun, derfor ikke erkorrekt?”Svar:Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) har oplyst følgende, som ikke giver miganledning til yderligere bemærkninger:”Det fremgår af besvarelsen af URU alm. del spørgsmål 185, at ”Ifølge GLOBALG.A.P´sregler er det tilladt at bruge pesticider, der er registreret i brugslandet og ikke er forbudt i EU.”På baggrund af URU alm. del – spørgsmål 185 har IFU undersøgt spørgsmålet nærmere ved atrette fornyet henvendelse til GLOBALG.A.P. og rette henvendelse til Miljøstyrelsen. IFU harfået oplyst følgende:GLOBALG.A.P’s regler vedrørende brug af pesticider henviser specifikt til direktiv79/117/EC, der senere er afløst af forordning 850/2004. I denne forordning er terbufos ikkeforbudt, hvilket er bekræftet af Miljøstyrelsen.Den nævnte forordning, som omhandler persistente organiske miljøgifte, er baseret påinternationale aftaler om forbud mod visse stoffer.IFU har videre fået oplyst af Miljøstyrelsen, at terbufos ikke er godkendt til anvendelse i EU,idet det ikke er optaget på bilag I til direktiv 91/414 om plantebeskyttelsesmidler.EU har i forhold til godkendelse af plantebeskyttelsesmidler en omvendt bevisbyrde. Detbetyder, at et stof kun kan anvendes i EU, når en producent har søgt om godkendelse, ogdenne er givet af de relevante EU-myndigheder. Der er imidlertid ingen producenter, der haransøgt og indleveret den nødvendige dokumentation for at få terbufos godkendt efter denneprocedure.Ifølge GLOBALG.A.P er årsagen til, at de ikke anvender EU’s regler omplantebeskyttelsesmidler, at der findes en række plantebeskyttelsesmidler, der ikke er relevante i
EU, men som er nødvendige i andre dele af verden, hvor de klimatiske forhold er anderledes,der dyrkes andre afgrøder eller findes andre skadevoldere.Miljøstyrelsen har henvist IFU til Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet (KULife). Associeret professor Nina Cedergreen fra KU Life’s Institut for Grundvidenskab ogMiljø/Jordbunds- og Miljøkemi er enig med Miljøstyrelsen og oplyser følgende til IFU:”Terbufos er ikke forbudt i EU, men heller ikke godkendt. For at få et stof godkendt i EU skalproducenten søge om optagelse på Annex 1 listen (listen over godkendte pesticider) og dereftersøge om tilladelse til brug i de forskellige lande/regioner. Dette er en meget ressourcekrævendeproces både m.h.t. tid og penge. Producenterne af pesticider overvejer derfor altid om detmarked, de kan få adgang til, står mål med indsatsen med godkendelsesproceduren. Og detgælder for mange skadedyrsbekæmpelsesmidler, at markedet i Europa ikke er stort nok til, atdet kan betale sig for et firma at søge om godkendelse af disse midler i vores region, hvor køligevintre sætter en bremse for udviklingen af mange skadedyr. Derfor kan man ofte opleve, atmidler, som er godkendte til brug i troperne, ikke er godkendte til brug i Europa."”