Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del
Offentligt
847240_0001.png
847240_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Den 17. maj 2010Spørgsmål fraUdenrigsudvalget tiludenrigsministeren af 5. maj2010 stillet af Frank Aaen(EL). URU alm. del –spørgsmål 143.

Spørgsmål 143:

”Kan ministeren bekræfte, at Danmark kan blokere for Israels optagelse i OECD, og vilministeren oplyse, om Danmark vil bruge den mulighed, indtil Israel har taget reelle skridt til enfredsaftale, der sikrer palæstinenserne deres egen stat?”

Svar:

OECD-samarbejdet er baseret på, at beslutninger og anbefalinger vedtages med konsensus.Ethvert af OECD´s medlemslande, herunder Danmark, kan derfor blokere for en givenbeslutning.Israel blev tilbage i 2007 inviteret til at indlede optagelsesforhandlinger sammen med Chile,Estland, Rusland og Slovenien. Medlemskab af OECD forudsætter, udover en formel invitationom at indlede optagelsesprocessen, at ansøgerlande lever op til OECD’s grundprincipper ommarkedsøkonomi og pluralistisk demokrati samt en række standarder på alle væsentlige OECD-arbejdsområder. Israels optagelsesproces har forløbet tilfredsstillende og været en vigtigkatalysator for reformprocesser, der bl.a. har ført til væsentlige israelske tiltag inden forkorruptionsbekæmpelse og intellektuelle ejendomsregler. OECD’s 18 sektorkomiteer har efteren indgående vurdering af Israels efterlevelse af OECD-standarder og benchmarkskonkluderet, at Israel har foretaget de nødvendige tilpasninger og lever op til optagelseskravene.Det er samtidig vurderingen, at OECD-samarbejdet også i fremtiden vil udgøre en brugbarindflydelseskanal til at påvirke Israel i den ønskede retning inden for en række centrale OECD-arbejdsområder.Danmark støttede derfor på linje med de øvrige EU-lande og OECD-kredsen, at Israelsammen med Estland og Slovenien formelt blev inviteret til optagelse som OECD-medlemmerpå OECD-rådsmødet den 10. maj 2010.
Hvad angår forholdet mellem Israel og palæstinenserne, hilser jeg de indledte indirekteforhandlinger mellem parterne velkommen. Nødvendigheden af forhandlinger var ogsåhovedbudskabet under mit besøg i Israel og hos det palæstinensiske selvstyre den 2.-3. maj i år.