Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETSpørgsmål fra Udenrigsudvalgettil udviklingsministeren af 17.marts 2010.URU alm. del – spørgsmål 122 afSteen gade (SF).
Spørgsmål 122:”Vil ministeren som en del af dansk bistandspolitik i Vestafrika tage initiativ til en indsats for at modvirketrafficking af børn til slavearbejde i chokoladeplantagerne i regionen?”Svar:Udnyttelse af børn er selvsagt uacceptabelt. Trafficking af børn til slavearbejde er en megetalvorlig udnyttelse af børn og en krænkelse af børns rettigheder, som regeringen tager megetalvorligt. Både børns rettigheder og virksomheders sociale ansvar er prioriteter i regeringensMenneskerettighedsstrategi af marts 2009. Det er derfor områder, som man fra dansk side ersærligt opmærksomme på.Udenrigsministeriet har netop præsenteret udkastet til en ny strategi for dansk udviklingspolitik.I strategien fremhæves frihed, demokrati og menneskerettigheder som centrale danskeprioriteter. Danmark vil sætte respekt for menneskers frihed og rettigheder højt på dagsordeneni dialogen med udviklingslandene. Børns rettigheder indgår som et vigtigt element heri, men vilendnu højere grad blive vægtet i den endelige version af strategien. Desuden vil der blive afsatflere midler til bistandsprojekter og partnerskaber, der sikrer og fremmer børns rettigheder.Det danske bistandsarbejde i Vestafrika omfatter allerede flere indsatser rettet mod dels atbekæmpe trafficking og dels at bekæmpe de værste og mest uacceptable former forbørnearbejde. Indsatser omfatter bl.a.:Samarbejde med den internationale migrationsorganisation i Ghana om et program tilbekæmpelse af trafficking. Endvidere støttes Ghanas arbejdsministerium i at afskaffe deværste former for børnearbejde i kakaoindustrien. I den sammenhæng indgår en rækkekakaofabrikanter og civilsamfundsorganisationer i en arbejdsgruppe sammen medarbejdsministeriet. Projektet vil styrke arbejdsministeriets indsats mod børnearbejde påkommunalt plan i 126 landsbyer. Derudover ydes støtte til den ghanesiskeimmigrationsmyndighed med henblik på bedre migrationshåndtering, herunder ogsåforbedret oplysning om og indsats mod trafficking.I Mali støttes en af de største maliske menneskerettighedsorganisationer. Organisationenyder gratis retshjælp til marginaliserede og ubemidlede, og mange kvinder og børn søger
hjælp hos organisationen. Her gives juridisk rådgivning, som modvirker trafficking.Fremadrettet planlægges endvidere støtte til den maliske regerings retssektorreform, sombl.a. omfatter en bedre sikring af børns rettigheder.I Benin gennemføres aktiviteter rettet mod menneskerettigheder inden for rammerne afet fælles DK-EU program. Herunder støttes bl.a. rehabilitering og reintegration af børn,der er kommet ud af slaveri/børnearbejde.Det er staterne, der er forpligtede til at beskytte og fremme menneskerettighederne, herunderogså børns rettigheder. Der er dog en stigende erkendelse af, at den private sektor også har etansvar for, at menneskerettigheder overholdes, og at de universelle menneskerettigheder udgøren del af virksomhedernes sociale ansvar. Udenrigsministeriet støtter dette arbejde på flereniveauer, bl.a. ved at fremme virksomheders sociale ansvar i forbindelse med støtte undererhvervsinstrumenterne i udviklingsbistanden og i forbindelse med rådgivning af danskevirksomheder i Eksportrådet.Programmet for Innovative Partnerskaber er målrettet til fremme af CSR inden forrammerne af henholdsvis FN’s Global Compact. Partnerskaberne skal styrke arbejds- oglevevilkår for medarbejdere, deres familie og samfundet i al almindelighed. Underprogrammet er givet støtte til Toms Gruppen A/S, Ibis og det ghanesiske CocoaResearch Institute om bl.a. uddannelse til kakaoarbejdernes børn.