Uddannelsesudvalget 2009-10
UDU Alm.del
Offentligt
865264_0001.png
865264_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
Økonomi- ogkoncernafdelingenFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 374 (Alm. del):I brev af 31. maj 2010 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 374:”Ministerens kommentarer udbedes til henvendelse af 27/5-10 fra Fol-kehøjskolernes Forening i Danmark vedr. Genopretningspakken, jf.UDU alm. Del – bilag 233”Svar:Folkehøjskolernes forening i Danmark (FFD) fremfører i henvendelsenderes synspunkter på forslaget om reduktion af tilskuddet til de kortekurser på højskolerne og konsekvenserne heraf.Folkehøjskolerne udtrykker først og fremmest bekymring for, at noglehøjskoler må lukke.Jeg kan oplyse, at der ikke er forudsat skolelukninger i beregningerne afreduktionen af tilskuddene til korte kurser, men at der i beregningerne erindlagt en forventning om et provenu i form af ikke-udbetalte statstil-skud, som følge af et forventet aktivitetsfald på de korte kurser.Der vil, efter min opfattelse, fortsat være mulighed for at udbyde kortekurser - også i udkantsområderne, da højskolerne har mulighed for atkompensere for tilskudsreduktionerne ved at øge elevbetalingen ellereffektivisere driften.Endvidere vil jeg gerne påpege, at de korte kurser hidtil ikke har væretmeget dyre, idet et 2-ugers kursus med kost, logi og undervisning harkostet ca. 4.000 kr. for kursisten. Takstnedsættelsen på de korte kurserhar således til hensigt at målrette statens midler til de lange kurser, der erhøjskolernes kerneaktivitet, og jeg forventer, at mange højskoler ogsåfremadrettet vil kunne tilbyde og gennemføre både korte og lange kurser,også selvom højskolerne skal hæve egenbetalingen på de korte kurser.
15-06-2010
2I genopretningsplanen indgår en omfordeling af tilskud fra korte til langekurser. Det skyldes også, at de lange kurser kan siges indirekte at medvir-ke til at løfte regeringens målsætning om, at 95 pct. af en ungdomsårgangi 2015 skal have en ungdomsuddannelse. Omfordelingen giver højsko-lerne bedre muligheder for at tilbyde attraktive lange kurser - også i ud-kantsområder.Højskoler, der udbyder kurser med mentorstøtte, som har til formål athjælpe unge uden kompetencegivende uddannelse tilbage i det ordinæreuddannelsessystem, kan kun gennemføres for kurser med en varighed påmere end 12 uger. Det betyder, at taksten for denne type kurser ikkereduceres som følge af forslaget, men tværtimod får en takstforhøjelse.Jeg ved, at folkehøjskolerne også tidligere har gjort ministeriet opmærk-som på, at forslaget kan betyde, at en række skoler for at få økonomientil at løbe rundt, vil fravælge at lave godkendte kurser under Højskolelo-ven, og i stedet lave specialiserede kurser uden for loven.Det er et valg, som den enkelte skole må tage, men jeg mener fortsat, atdet vil være hensigtsmæssigt at holde aktiviteterne inden for loven.Jeg kan oplyse, at jeg havde et møde med højskolerne den 2. juni 2010,hvor jeg lyttede til højskolernes synspunkter, og vi aftale, at højskolernekan lave forslag til ændret indfasning af den i genopretningspakken aftal-te model.Forudsætningerne for en ændret indfasning er:1) At det samlede sparekrav over de næste tre år svarer til det aftalte igenopretningspakken.2) At den aftalte omlægning af tilskuddet til højskolerne, hvor”…tilskuddet til de kortere kurser på 4 uger eller herunder samt tilskud-dene til husholdnings- og håndarbejdsskolerne reduceres. Samtidig for-højes tilskuddet til lange kurser over 3. måneder.”, skal være gennemførtinden 1. januar 2014.
Med venlig hilsen
Tina Nedergaard