Uddannelsesudvalget 2009-10
UDU Alm.del
Offentligt
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
DepartementschefenssekretariatFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 180 (Alm. del):I brev af 29. januar 2010 har udvalget efter ønske fra Marlene Harpsøe(DF) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 180:”Vil ministeren bekræfte, at en EU-borger (f.eks. en polak), hvis forældrearbejder eller har taget ophold i Danmark, og som søger ind på en ud-dannelse i vedkommendes hjemland (f.eks. Polen) har ret til at modtageStatens Uddannelsesstøtte til denne uddannelse, når pågældende i øvrigtopfylder kravene om at være indrejst til Danmark sammen med sine for-ældre før det fyldte 20. år og bosiddende i Danmark fast sammen medsine forældre?”Svar på spørgsmål 180:Af § 2a, stk. 2, 1. pkt., i lov om statens uddannelsesstøtte, jf. lovbekendt-gørelse nr. 661 af 29. juni 2009, fremgår, at uddannelsessøgende, der erEU-statsborgere eller EØS-statsborgere, og deres familiemedlemmer kanfå uddannelsesstøtte til uddannelse i Danmark og i udlandet efter de be-tingelser, der følger af EU-retten og EØS-aftalen.Det fremgår nærmere af § 67 i bekendtgørelse nr. 455 af 8. juni 2009 omstatens uddannelsesstøtte, at et barn af en EU-statsborger, der er ellerhar været arbejdstager eller selvstændig erhvervsdrivende i Danmarkefter EU-rettens regler, kan få støtte efter EU-retten til en uddannelse iDanmark eller i udlandet på samme betingelser som en dansk statsbor-ger, hvis barnet har taget ophold i Danmark med EU-statsborgeren ogbor hos eller har boet hos EU-statsborgeren i en periode, hvor denne ereller har været arbejdstager eller selvstændig erhvervsdrivende i Danmarkefter EU-rettens regler.Det er dog en forudsætning, at den uddannelsessøgende ikke har en så-dan alder og selvstændig status, at der ikke med rimelighed kan læggesvægt på forældrenes forhold.De nævnte regler finder tilsvarende anvendelse for EØS-statsborgeresamt disses familiemedlemmer.
22-03-2010
2EU-statsborgere og EØS-statsborgere, der ikke er arbejdstagere ellerselvstændige erhvervsdrivende i Danmark, og deres familiemedlemmerhar først ret til uddannelsesstøtte efter 5 års sammenhængende ophold iDanmark, jf. lovens § 2a, stk. 2, 2 pkt.Det skal dog tilføjes, at det af lovens § 2, stk. 3, fremgår, at det generelter en betingelse for at få uddannelsesstøtte til uddannelse i udlandet, atden uddannelsessøgende har haft sammenhængende ophold i Danmark imindst 2 år inden for de sidste 10 år forud for ansøgningstidspunktet.Som det fremgår, afhænger spørgsmålet om, hvorvidt et barn af en EU-eller EØS-statsborger har ret til SU i forbindelse med uddannelse i ud-landet, af, om visse betingelser med hensyn til forældrenes og barnetsophold her i landet er opfyldt.Børn af arbejdstagere eller selvstændige erhvervsdrivende, der er stats-borgere i et EU eller EØS-land, har således ret til at få SU til en uddan-nelse i udlandet efter 2 års ophold hos de pågældende arbejdstagernem.v. i Danmark, og børn af andre EU-borgere har ret til at få SU til enuddannelse i udlandet efter 5 års ophold her i landet.Den i spørgsmålet nævnte regel om at være flyttet til Danmark sammenmed sine forældre før det fyldte 20. år giver ikke ret til ligestilling afudenlandske statsborgere til SU til uddannelser i udlandet.Denne regel gælder for uddannelse i Danmark, jf. SU-bekendtgørelsens §66, hvorefter uddannelsessøgende, der ikke er danske statsborgere, kanfå støtte på samme betingelser som danske statsborgere til en uddannelsei Danmark, når de opfylder en af en række nærmere angivne betingelser,herunder den i spørgsmålet nævnte regel. Bestemmelsen i § 66 gælderbåde for EU- og EØS-statsborgere og statsborgere i andre lande.Ved fastlæggelsen af, om en udlænding har ophold i Danmark, læggessom udgangspunkt vægt på ansøgerens tilmelding til folkeregisteret.
Med venlig hilsen
Tina Nedergaard