Trafikudvalget 2009-10
TRU Alm.del
Offentligt
819591_0001.png
819591_0002.png
Notat18. marts 2010J.nr. 2010-518-0109
Beregning af provenutab ved udenlandske lastbilers mang-lende betaling af vejbenyttelsesafgiftDer spørges i TRU alm. del spm. 878 til, om ministeren er enig i DTLs beregning af,hvor stort et provenu staten går glip af pga. udenlandske lastbilers manglende beta-ling af vejbenyttelses afgift. Derudover spørges der til, hvor stort et provenu ministe-ren skønner, at staten går glip af.Skatteministeriet kan ikke være enig i DTLs beregning af følgende grunde.1. Politiet oplyser, at det ikke er 20 pct. af de udenlandske lastbiler, der ikke har be-talt afgift. 3 til 5 pct. de kontrollerede lastbiler har ikke betalt vejbenyttelsesafgift, jf.bidrag til svaret fra Justitsministeriet. Andelen er formentlig lavere endnu, da politi-ets kontrol ikke er generel for alle lastbiler, men målrettet mod køretøjer hvor sand-synligheden for lovovertrædelser er vurderet at være stor.2. Andelen af udenlandske lastbiler på 78,4 pct. indeholder også de udenlandskelastbiler der kommer fra andre lande, der er medlem af vignetteordningen samt last-biler, der har købt vignetten i et af de andre medlemslande og derfor kan køre iDanmark uden at købe en ny vignette. Lastbiltrafikken ind i Danmark, som skal be-tale vejbenyttelsesafgift, vil derfor være mindre end 78,4 pct.3. Man kan ikke regne det danske provenu fra 3-lands lastbiler på den måde, somDTL gør. Alle indtægter opkrævet af udenlandske lastbiler i Danmark blev tidligereoverført til en fællespulje af indtægter fra 3-lande i vignettemedlemslandene. Deropkræves dog ikke vejbenyttelsesafgift af 3-lands lastbiler i DK længere, da op-krævningen foretages centralt af AGES. Indtægterne fra 3-lande i vignettemed-lemslandene fordeles til vignettemedlemslandene efter en fordelingsnøgle, ifølgehvilken Danmark modtager 12,29 pct. Det endelige provenu fra lastbiler fra 3-landeer således ikke sammenfaldende med det provenu, der tidligere blev opkrævet iDanmark.

Skatteministeriets provenuskøn

Skatteministeriets provenuberegning tager udgangspunkt i det samlede provenu fra3-lands lastbiler i 2008 på 110 mio. kr., da provenuet ikke kan beregnes alene ud fra,hvor mange udenlandske lastbiler, der kører i Danmark, jf. ovenfor.Det antages i beregningen, at andelen af udenlandske lastbiler i politiets kontrol, derikke har betalt vejbenyttelsesafgift, er repræsentativ for hvor stor en andel af 3-landslastbilerne, der ikke har betalt vejbenyttelsesafgift helt generelt i alle medlems-landene. Når 3-5 pct. ikke betaler vejbenyttelsesafgift, så betyder det altså helt en-kelt, at Danmark går glip af 3-5 pct. af provenuet, svarende til ca. 5 mio. kr. Da an-delen formentlig er lavere end 3-5 pct., så er der tale om et overkantsskøn.Lastbiler fra andre vignettemedlemslande, som ikke betaler vejbenyttelsesafgift, på-virker ikke det danske provenu, da provenuet fra medlemslandenes egne lastbiler gåri medlemslandets egen statskasse. De er dog indregnet i andelen, der snyder på bag-grund af politiets kontrol. Provenuskønnet er derfor et overkantsskøn. Derudover er
Side 1 af 2
der betydelig usikkerhed forbundet med antagelsen om, at resultatet fra det danskepolitis kontrol er repræsentativt for de øvrige vignettemedlemslande.
Side 2 af 2