Trafikudvalget 2009-10
TRU Alm.del
Offentligt
800141_0001.png
800141_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
DatoDok.idJ. nr.
15. februar 20102010-1269
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 28. januar 2010 stillet mig følgende spørgsmål 804(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 804:

"I spørgsmål 525 af den 16. december 2009, spørges ministeren om, hvor storforskellen reelt er på lønudgiften alt inklusive til en ansat i Vejdirektoratet forat udføre en bestemt opgave, og hvor stort honoraret er, når den samme tidli-gere ansatte nu udfører den samme opgave, men nu i et privat konsulentfirma,men i stedet for at besvare spørgsmålet, gør ministeren rede for ansættelses-mæssige forhold, hvortil der ikke er blevet spurgt, og ministeren bedes derforbesvare spørgsmålet som det er stillet."

Svar:

Vejdirektoratets tidligere lønudgift til en ansat og det honorar Vejdirektoratetbetaler til et privat firma er ikke sammenlignelige størrelser. Det gælder selv,hvis man tager hensyn til de indirekte omkostninger til ansatte.I det omfang det overhovedet er muligt at rekruttere ansatte med de relevantekompetencer, vil ansatte kunne udføre opgaver billigere end konsulenter, og degiver tillige en større stabilitet i opgaveløsningen. Brug af konsulentbistand gi-ver til gengæld en større fleksibilitet og kan give mulighed for at gøre brug afkompetencer, som ikke er til rådighed blandt de ansatte.Da disse fordele og ulemper vanskeligt kan prissættes, er der ikke muligt gene-relt at opgøre ”hvor stor forskellen reelt er” mellem at få løst en opgave hen-holdsvis af ansatte og konsulenter.Spørgsmålet om brug af konsulenter kræver en løbende stillingtagen. Det er ek-sempelvis sket i forbindelse med en opgørelse af effektiviseringspotentialet iVejdirektoratet, som indgår i Vejdirektoratets oplæg til efterårets aftale om vej-vedligehold i årene 2010-2013. Det blev i denne forbindelse påvist, at Vejdirek-toratet kan effektivisere ved på visse områder at løse opgaver internt i stedet forved brug af konsulenter.
Med venlig hilsen
Side 2/2
Lars Barfoed