Trafikudvalget 2009-10
TRU Alm.del
Offentligt
795896_0001.png
795896_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
DatoDok.idJ. nr.
8. februar 20102010-1082
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 22. januar 2010 stillet mig følgende spørgsmål 762(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Per Clausen (EL)

Spørgsmål nr. 762:

"Ministeren bedes redegøre for, i hvor stor udstrækning postbudenes ruter erblevet forlænget i forbindelse med, at posten nu bliver afleveret i postkasser istueetagen og hvilken dokumentation, der findes for, at postbudene - på trodsaf disse forlængede ruter - har fået et bedre arbejdsmiljø efter denne omlæg-ning.".

Svar:

På baggrund af en udtalelse fra Færdselsstyrelsen, der har indhentet oplysnin-ger fra Post Danmark, kan jeg oplyse følgende:De ændrede regler pr. 1. januar 2010 med krav om opsætning af brevkassean-læg i ældre etageejendomme opført før 1. januar 1974 har medført en væsentligbelastningsmæssig lettelse for postbudene i særdeleshed i områder med ud-bredt etagebyggeri, hvor postbudets hele arbejdsdag indtil nu primært har be-stået i postomdeling på etager. Postbudet har i disse områder besøgt et størreantal opgange med varierende antal etager og i den forbindelse båret en ganskestor vægtmæssig byrde op ad trapperne. Den samlede løftemængde og tids-mæssige udstrækning af løft har været betydelig.Det har derfor været et fælles ønske hos såvel Post Danmark som 3F at få redu-ceret den arbejdsmiljømæssige belastning ved indførelse af krav om opsætningaf brevkasseanlæg i ældre etageejendomme, således som det nu er sket.Omdelingen af forsendelser til brevkasseanlæg sparer samtidig tid, da det erhurtigere at aflevere til samme modtagergruppe end tidligere. Som en naturligkonsekvens heraf kan et postbud på en normal arbejdsdag på 7 timer og 24 mi-nutter nu betjene et større antal husstande. Den geografiske udstrækning afpostruterne – i særdeleshed i tæt etagebebyggelse – er som konsekvens af detteblevet længere.Der foreligger ifølge Post Danmark ikke nogen videnskabelige undersøgelser afde belastningsmæssige forhold på en fuld arbejdsdag ved omdeling af større
postmængder i etageopgange contra en arbejdsdag med væsentlig mindre bela-stende gang på trapper og i stedet for en længere rute på cykel/knallert. Det erdog Post Danmarks overbevisning, at den samlede belastning er mindre og overtid vil medføre en mindre nedslidning af bevægeapparatet – især knæ. Doku-mentation for denne udvikling vil imidlertid først foreligge efter en årrække.Den aktuelle medieomtale af arbejdsmiljøforholdene har ikke ændret ved enig-heden mellem Post Danmark og 3F om den belastningsmæssige lettelse, somreglerne om brevkasseanlæg i etageejendomme medfører.Det skal tilføjes, at en betydelig andel af de registrerede arbejdsulykker i PostDanmark kan henføres til fald- og snubleulykker, og i den kategori udgør faldog snubleulykker på trapper en større andel. På dette felt forventes også engunstig udvikling via den reducerede tid med etageomdeling.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Lars Barfoed