Trafikudvalget 2009-10
TRU Alm.del
Offentligt
775033_0001.png
775033_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
DatoDok.idJ. nr.
14. december 2009939308004-u18-1414
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 20. november 2009 stillet mig følgende spørgsmål299 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 299:

"Ministeren bedes be- eller afkræfte, at Region Syd ifølge bloktilskudsordnin-gen årligt modtager 30 mio. kr. til drift, vedligeholdelse og fremtidssikring afVestbanen, men at Region Syd kun anvender 9 mio. kr. af det tildelte beløb."

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Indenrigs- og Socialministeriet, som oplyserfølgende:”Regionernes udviklingsopgaver finansieres af et bloktilskud fra staten og etudviklingsbidrag fra kommunerne i regionen. Bloktilskuddet fordeles til regio-nerne efter et mål for regionernes udgiftsbehov ud fra kriterier om befolknin-gens størrelse og de strukturelle forhold i de enkelte regioner. Bloktilskuddet ersåledes fordelt efter objektive kriterier, og de enkelte regioner prioriterer selvanvendelsen af bloktilskuddet på udviklingsområdet i forhold til regionale præ-ferencer og behov.Det strukturelle udgiftsbehov i regionerne opgøres på baggrund af en sammen-vejning af otte kriterier. Kriterierne er fastlagt med henblik på samlet set ud frade befolkningsmæssige og strukturelle kriterier at opnå et samlet mål for regio-nernes udgiftsbehov på udviklingsområdet.Regionernes opgave vedrørende trafikselskaberne er den af regionernes udvik-lingsopgaver, der økonomisk set vejer mest. Der indgår således også i opgørel-sen af udgiftsbehovet flere kriterier, der er relateret til kollektiv trafik. Det erkriterier, som vedrører trafiktæthed, omfanget af erhvervspendling samt om-fanget af privatbaner (indikeret ved antallet af kilometer privatbanespor).Det samlede bloktilskud i 2009 til udviklingsopgaver i Region Syddanmark ud-gør 318,3 mio. kr., ekskl. overgangsordning og midtvejsregulering. Heraf tilde-les 30,6 mio. kr. via kriteriet om antallet af kilometer privatbanespor, hvilketdog skal ses i lyset af, at regionernes udgifter på området alternativt ville væredækket over bloktilskuddet ved en fordeling efter andre kriterier eller efter ind-
byggertal, hvoraf regionen også ville modtage en andel. Udgiftsbehovsopgørel-sen skal således ses som en samlet sammenhængende opgørelse, og der kanderfor ikke sættes lighedstegn mellem et enkelt kriterium og en enkelt udgift.I forlængelse heraf skal det afsluttende bemærkes, at bloktilskuddet til regio-nernes udviklingsområde gives som et generelt tilskud, der ikke er øremærkettil konkrete opgaver inden for udviklingsområdet.”Region Syd oplyser, at man årligt bruger ca. 7,2 mio. til drift og investering påSydbanen og ca. 1,7 mio. i pensioner.Jeg har ikke yderligere at tilføje.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Lars Barfoed