Trafikudvalget 2009-10
TRU Alm.del
Offentligt
781366_0001.png
781366_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborg1240 København K
Dato 7. januar 2010Dok.idJ. nr.004-u18-1343Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 2. november 2009 stillet mig følgende spørgsmål101 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål nr. 101:

" Ministeren bedes redegøre for regelgrundlaget, kommunerne skal følge m.h.t.taxabetjeningen af landdistrikterne "

Svar:

Det kan oplyses, at betingelser for meddelelse af tilladelser, tilladelsensindhold, vilkår m.v. fremgår af taxilovgivningen. Der gælder ikke særligebetingelser for taxabetjening af landdistrikterne.Taxilovgivningen bygger på et decentralt princip, hvor det erkommunalbestyrelsen, der meddeler taxitilladelser. Kommunen skal i denforbindelse sikre en tilfredsstillende betjening af offentligheden inden for sitområde, og antallet af taxier fastsættes efter en skønsmæssig vurdering afbehovet for taxikørsel.I kommuner, hvor antallet af taxibevillinger er fastsat til 10 eller derover,opstår der en tilslutningspligt til et bestillingskontor, hvortilladelsesindehaveren skal deltage i de foranstaltninger til fremme af enpassende betjening af offentligheden, som kommunalbestyrelsen pålæggerbestillingskontoret at etablere.Tilladelsesindehavere, som ikke har pligt til at være tilsluttet etbestillingskontor, kan af kommunalbestyrelsen pålægges pligt til at deltage i enaf kommunalbestyrelsen godkendt fælles telefonvagtordning. Ordningen skaltilrettelægges, så bestilling af kørsel hurtigst muligt kan efterkommes på enhvertid af døgnet.Kommunalbestyrelsen kan endvidere midlertidigt eller for et ubegrænsettidsrum fritage en bevillingshaver for tilslutningspligten, hvis det er foreneligtmed hensynet til betjeningen af offentligheden. Denne bestemmelse er netoprelevant i forhold til taxivognmænd i landdistrikter i mindre kommuner, derhidtil har været undtaget fra tilslutningspligten men som i forbindelse medkommunesammenlægningen omfattes af tilslutningspligten.
En kommunalbestyrelse kan generelt fastsætte vilkår i taxibevillingen om f.eks.fortrinsvis betjening af nærmere bestemte geografiske områder eller udnyttelseaf tilladelsen inden for nærmere fastsatte perioder af året.Kommunalbestyrelsen fastsætter endvidere maksimaltakster samt eventuellesærlige tillæg til taksterne.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Lars Barfoed