Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
898052_0001.png
898052_0002.png
898052_0003.png
898052_0004.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 6. oktober 2010Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMENRSags nr.: 1007756Dok nr.: 306890
Folketingets Sundhedsudvalg har den 20. september 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 845 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål nr. 845:’’Ministeren bedes redegøre for, hvordan det kan gå til at private røntgenklinik-ker bliver godkendt til at gennemføre undersøgelser for brystkræft, når det ef-terfølgende ifølge TV-Avisen viser sig, at disse klinikker ikke er kvalificerede tilat gennemføre disse undersøgelser.”Svar:Jeg bemærker indledningsvis, at sygehuse, klinikker, praksis m.v. i det danskesundhedsvæsen ikke generelt skal godkendes til at udføre bestemte undersø-gelser og behandlinger, jf. dog bemærkningerne vedrørende Statens Institutfor Strålebeskyttelse nedenfor.Krav om en egentlig godkendelse gælder alene de ca. 10 pct. af sygehusbe-handlingen, som erspecialfunktioner,og som opdeles i hhv. regionsfunktionerog højt specialiserede funktioner.De resterende ca. 90 pct. af behandlingen i sygehusvæsenet er derimodho-vedfunktioner,hvor det er regionernes ansvar at sikre kvaliteten ud fra de vil-kår, som behandlingen udføres under i den enkelte region.Og her bemærker jeg, at det nævnte indslag i TV-Avisen omhandler mammo-grafier, der er udført på 3 forskellige vilkår:1. Mammografier udført på private sygehuse og klinikker som led i denlandsdækkende screening for brystkræft.Region Hovedstaden har her oplyst, at regionen i forbindelse med indførelsenaf den landsdækkende screening for brystkræft i medfør af sundhedslovens §85 på baggrund af et udbud indgik aftale med Thava-Hamlet om udførelse af60.000 mammografier.Kontrakten blev indgået for perioden marts-december 2009 og blev senere for-længet til slutningen af januar 2010. I perioden udførte Thava-Hamlet knap44.000 screeninger ud af de i alt ca. 141.000 kvinder, der er blevet undersøgt iRegion Hovedstaden.Region Hovedstaden har oplyst, at man i slutningen af august 2009 på bag-grund af de foreløbige erfaringer med kvaliteten af billederne fra Thava-Hamlet
Side 2
tog initiativ til at iværksætte en ekstern vurdering af billedkvaliteten af scree-ningsbillederne ved tre af regionens screeningssteder (Bispebjerg, Herlev ogHamlet).På baggrund af den eksterne undersøgelse blev det konkluderet, at mammo-grafierne på Thava-Hamlet ikke helt levede op til europæiske kvalitetsretnings-linjer på området. Bl.a. stilles der her krav om, at maksimalt 3 pct. af billedernemå være uegnede, mens andelen på Thava-Hamlet lå på 5,5 pct.Region Hovedstaden gjorde Thava-Hamlet opmærksom på denne problemstil-ling, og billedkvaliteten blev efterfølgende væsentlig forbedret i den sidste delaf aftaleperioden. Efter afslutningen af den første screeningsrunde har RegionHovedstaden nu selv den fornødne kapacitet til at udføre screeningerne, ogdisse foregår derfor nu alene på regionens egne sygehuse.Jeg bemærker i øvrigt, at samtlige mammografier fra Thava-Hamlet som led iscreeningsprogrammet blev vurderet af screeningsuddannede speciallæger påRigshospitalet og Herlev Hospital. Og i den forbindelse er patienterne blevetgenindkaldt til fornyet undersøgelse (uden udgift for regionen) i de tilfælde,hvor en optagelse har vist sig at være uegnet.2. Kliniske mammografier på private sygehuse, som regionen samarbejdermed om udredning af patienter med sygdom eller mistanke om sygdom.Region Hovedstaden har indgået aftale pr. 1. april 2010 med Thava-Hamlet ogFrederiksstadens Røntgen- og Ultralydsklinik om udførelse af klinisk mammo-grafi som led i udredningen af patienter, der er henvist til pakkeforløb for bryst-kræft. Regionen har altså her uddelegeret udredningen i situationer, hvor regi-onens egne sygehuse ikke har kapacitet til at udføre undersøgelsen inden forde fastsatte tidsfrister.I aftalerne er det specificeret, at speciallægerne på de private sygehuse og kli-nikker skal følge de kliniske retningslinjer om udredning for brystkræft, der lig-ger til grund for pakkeforløb for brystkræft – og således følge de kvalitetskrav,som pakkeforløbene er et udtryk for. Regionen har ikke konstateret kvalitets-problemer i disse aftaler.3. Kliniske mammografier i speciallægepraksis, hvor patienten er henvist fraegen læge ved sygdom eller mistanke om sygdom.Kvalitetskrav for kliniske mammografier udført i speciallægepraksis er fastsat ioverenskomsten om speciallægehjælp mellem Regionernes Lønnings- ogTakstnævn (RLTN) og Foreningen af Speciallæger (FAS). For at sikre dennødvendige kvalitet stiller overenskomsten krav om, at den enkelte praktise-rende radiolog har erfaring fra ansættelse på specialafdeling, og at vedkom-mende rutinemæssigt har udført mammografier.Det bemærkes, at Diagnostisk radiologi i speciallægepraksis som udgangs-punkt alene omfatter sikrede i Københavns, Frederiksberg, Tårnby og Dragørkommuner. Regionerne kan dog beslutte at indføre radiologi i speciallæge-praksis også for sikrede med bopæl uden for de nævnte kommuner.
Side 3
I forhold til punkt 1 og 2 kan jeg konstatere, at regionerne har ansvaret for atsikre kvaliteten i de indgåede aftaler med private sygehuse, og herunder at depågældende sygehuse og klinikker er kvalificerede til at udføre f.eks. mammo-grafier. Region Hovedstadens ansvar er her det samme, som hvis behandlin-gen blev udført på regionens egne sygehuse.Jeg kan samtidig konstatere, at Region Hovedstaden selv tog initiativ til at un-dersøge kvaliteten af billederne fra Thava-Hamlet og til at forbedre denne.I forhold til punkt 3 kan jeg konstatere, at der har været tilfælde, hvor kræft el-ler tegn på kræft er blevet overset ved kliniske mammografier i speciallæge-praksis.Jeg forventer, at det er noget, som Region Hovedstaden følger op på ved atudnytte speciallægeoverenskomstens bestemmelser om kvalitetssikring ogklage- og sanktionsmuligheder over for de praktiserende speciallæger.Ligeledes forventer jeg, at alle regioner løfter deres ansvar for at sikre kvalite-ten i udredninger og behandlinger, der udføres for det offentlige på private af-talesygehuse, hvis det skulle vise sig påkrævet. Det er også det, Region Ho-vedstaden har gjort for så vidt angår screening for brystkræft på Thava-Hamlet.Jeg betragter det endvidere som en selvfølge, at læger på de offentlige syge-huse reagerer, hvis de får mistanke om kvalitetsproblemer ved undersøgelser,uanset om disse er udført på offentlige sygehuse, private aftalesygehuse eller– som i de konkrete tilfælde – hos praktiserende speciallæger. Andet er uac-ceptabelt.Ved siden af dette ansvar, som altså er entydigt forankret i regionerne, harSundhedsstyrelsen det overordnede tilsynsansvar i forhold til konkrete autori-serede sundhedspersoner, og herunder også praktiserende speciallæger i di-agnostisk radiologi. Styrelsens tilsyn er imidlertid som udgangspunkt reaktivt,hvilket betyder, at tilsynet føres på baggrund af den viden, styrelsen får omforhold, som er til fare for patientsikkerheden. Oplysningerne kan styrelsenf.eks. få i forbindelse med retslægelige ligsyn, fra afgørelser truffet af Sund-hedsvæsenets Patient-klagenævn, fra pressen, fra regionerne eller fra perso-nale ansat i sundhedsvæsenet.Hvad angår røntgenområdet, fører Statens Institut for Strålebeskyttelse (SIS),som er en del af Sundhedsstyrelsen, tilsyn med, at medicinsk anvendelse afioniserende stråling udføres i overensstemmelse med lovgivningen. Det skersom led i SIS’ overordnede opgave med at sikre arbejdstagere, patienter ogbefolkningen som helhed samt dyr og miljø mod skader fra ioniserende strå-ling.Jeg bemærker dog, at SIS ikke har ansvaret for at vurderebilledkvalitetenvedudførte røntgenundersøgelser. I tilsynet fokuserer SIS derimod på implemen-tering og brug af kvalitetssystemer, personalets uddannelse og den tekniskeformåen af udstyret m.v.
Side 4
I den forbindelse bemærker jeg, at Sundhedsstyrelsen den 1. oktober 2010har indskærpet over for en konkret klinik med ydernummer under overens-komsten om speciallægehjælp, at klinikken ikke må bruge et bestemt udstyr tiludførelse af mammografi. Udstyret må først anvendes, når klinikken har do-kumenteret over for Sundhedsstyrelsen, at der er rettet op på fejl og mangler.Denne indskærpelse skal ses i lyset af, at Sundhedsstyrelsen i august måned2010 påpegede over for klinikken, at det pågældende udstyr ikke måtte bru-ges, før det levede op til Sundhedsstyrelsens krav på området.Sundhedsstyrelsen har samtidig taget kontakt til regionerne og beskrevet an-svarsfordelingen mellem regionerne og styrelsen ved kritisable forhold i sund-hedsvæsenet. Styrelsen har i den forbindelse præciseret, at regionerne haransvar for at orientere Sundhedsstyrelsen i de tilfælde, hvor der er væsentligebrister i kvaliteten, som kan have betydning for patientsikkerheden.

./.

Jeg vedlægger styrelsens brev af 24. september 2010 til udvalgets orientering.Endvidere kan jeg oplyse, at Region Hovedstaden har anmodet Rigshospitaletog Herlev Hospital om hurtigt at undersøge antallet af kvinder med brystkræft,som kan have været fejldiagnosticeret på private klinikker.Når denne opgørelse foreligger, vil regionen tage kontakt til Sundhedsstyrel-sen, som derefter vil kunne tage stilling til, om der er grundlag for at foretageyderligere over for bestemte sundhedspersoner eller klinikker.Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Sundhedsstyrelsen, og jeg kan iøvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål 851, hvori jeg gennemgår de klini-ske retningslinjer for udførelse af mammografier.Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Emil Niragira Rasmussen