Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
902525_0001.png
902525_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 14. oktober 2010Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMANISags nr.: 1007741Dok nr.: 315817
Folketingets Sundhedsudvalg har den 17. september 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 844 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Morten-sen (S).Spørgsmål nr. 844:’’Ministeren bedes kommentere den internt omdelte henvendelse fra Jordemo-derforeningen, jf. SUU alm. del – bilag 497 herunder de enkelte cases indsam-let af Jordemoderforeningens medlemmer.a) Mener ministeren, at det er betryggende for mor og barn samt i overens-stemmelse med faglige standarder på området, hvis førstegangsfødendefremover skal føde ambulant, og hvordan vil ministeren sikre at denne praksisfremover ikke afstedkommer større risiko for komplikationer for mor og barn?b) Hvilke standarder mener ministeren, at der som minimum bør gælde for fø-dende i forhold til fødselsforberedelse, fødselsforløb, udskrivning og opfølg-ning og hvordan vil ministeren garantere at disse standarder overholdes?c) Hvad er ministerens holdning til at flere jordemødre finder forholdene på fø-deafdelingerne så uforsvarlige, at de nu anbefaler vordende forældre at med-bringe privat jordemoder på sygehuset, jf. Ritzau 16. september 2010 "Jorde-mødre: Fødegangen er blevet farligere"?”Svar:I anledning af spørgsmålet har jeg indhentet nedenstående oplysninger fraSundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:I henhold til ”Anbefalingerne for svangreomsorgen, 2009” anbefaler Sund-hedsstyrelsen ved ambulant fødsel:at fødestedet har ansvar for rådgivning og opfølgning overfor for for-ældrene, indtil der har været kontakt (personligt eller telefonisk) mel-lem familien og sundhedsplejersken. Ved udskrivelsen skal forældreneoplyses om, hvorledes de kan henvende sig på fødestedet ved behovfor akut hjælp eller rådgivning i de første dage.at der tilbydes 2 besøg af jordemoderen, hvoraf det første besøg børfinde sted i hjemmet 1-2 dage efter fødslen. Formålet er at tilbyde rådog vejledning efter behov og at vurdere barnets og moderens tilstand.Tidspunkt og sted for det andet besøg aftales med familien efter be-hov og koordineres med sundhedsplejersken.
Side 2
at sundhedsplejersken aflægger besøg hos familien 3. og 5. dagen ef-ter fødslen. Ved disse besøg fokuser sundhedsplejersken på barnetstrivsel, amning og familiedannelse.
Såfremt disse anbefalinger efterleves vurderer Sundhedsstyrelsen, at det erforsvarligt for mor og barn, at fødslen sker ambulant. Det faglige ansvar i for-hold til risikoen for komplikationer ved indførelse af denne praksis påhviler detenkelte fødested.Jeg kan i øvrigt henholde mig til min besvarelse af SUU 843.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Anna Skat Nielsen