Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 29. september 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSEBSags nr.: 1007250Dok nr.: 312495
Folketingets Sundhedsudvalg har den 2. september 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 808 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 808:’’Kan ministeren oplyse hvor mange og hvilke forløbsprogrammer for kronikerede enkelte regioner og kommuner har udarbejdet. Ministeren bedes endvidereoplyse om han kan bekræfte, at der ikke er så mange forløbsprogrammer formuskel- og skeletområdet og om han agter at tage initiativer i den anledning.”Svar:Sundhedsstyrelsen udgav i 2008 en generisk model for forløbsprogrammer forkronisk sygdom. Den konkrete udarbejdelse af forløbsprogrammer for speci-fikke, kroniske sygdomme foregår i et samarbejde mellem regioner og kom-muner.Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der aktuelt er udarbejdet følgende regionaleforløbsprogrammer:Forløbsprogram forKOL (rygerlunger):Er udarbejdet i alle regionerForløbsprogram forDiabetes:Er udarbejdet i 4 regioner: Hovedstaden,Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland.Forløbsprogram forHjerte-kar sygdom:Er udarbejdet i 3 regioner: Syd-danmark, Midtjylland og Nordjylland. Er næsten færdigt i region Hovedsta-den og netop igangsat i region Sjælland.Forløbsprogram forDemens:Er udarbejdet i region Nordjylland og næstenfærdigt i region Hovedstaden.Forløbsprogram forMuskel-skeletsygdomme:Region Syddanmark er igang med at udarbejde forløbsprogram for rygområdet. Region Hovedsta-den og region Midtjylland er ved at opstarte forløbsprogrammer for lænde-ryg-området.
Vedrørende udarbejdelsen af forløbsprogrammer for muskel-skeletområdet erdet Sundhedsstyrelsens vurdering, at alle regioner i samarbejde med kommu-nerne enten er startet på at udarbejde eller har planlagt at udarbejde forløbs-programmer på muskel-skeletområdet. Der pågår i regi af Sundhedsstyrelsenet arbejde med at videreudvikle den generiske model for forløbsprogrammer,og styrelsen forventer, at dette vil understøtte udarbejdelsen af forløbspro-grammer på muskel-skeletområdet.Jeg kan i øvrigt oplyse, at Sundhedsstyrelsen har oprettet et team for kronisksygdom, som skal bidrage til udvikling, videndeling og monitorering af indsat-
Side 2
sen på kronikerområdet, herunder skal styrelsen løbende videreudvikle detgeneriske forløbsprogram i forhold til dets anvendelse på forskellige typer afrelevante sygdomsområder, f.eks. i forhold til muskel-skelet lidelser.Der er endvidere i marts i år nedsat en styregruppe for kronisk sygdom medrepræsentanter fra de centrale og decentrale sundhedsmyndigheder og pati-entorganisationer, som bl.a. har til opgave at rådgive Sundhedsstyrelsensteam for kronisk sygdom vedrørende prioritering af initiativer til at sikre meresammenhængende forløb for patienter med kronisk sygdom.Det er altså et område, hvor der allerede er mange fremadrettede initiativer, ogjeg finder på den baggrund ikke anledning til på nuværende tidspunkt at tageflere.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Sven Erik Bukholt