Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
TALEPAPIRDet talte ord gælderTilhørerkreds:Anledning:Taletid:Tid og sted:Dok nr.:Folketingets Sundhedsudvalg og tilhørere.Åbent samråd – spm. AÅCa. 10 min.24. august 2010, kl. 9.30, lokale 2-080285478
Spm. AÅ:Med baggrund i den nyligt afsagte dom om ulovlig tvangsanvendelse i forhold tilen 14-årig pige bedes ministeren oplyse hvad han vil gøre for at hindre ulovlig tvang ipsykiatrien. Ministeren bedes endvidere redegøre for hvilke initiativer ministeren vil sætte iværk for at sikre retssikkerheden for den enkelte sindslidende, der bliver udsat for tvang.Ministeren bedes endvidere oplyse, om han vil være med til at iværksætte en ny omganggennembrudsprojekt for at mindske anvendelsen af tvang i psykiatrien.
2
[INDLEDNING]Jeg vil indlede med at slå fast, at jeg ikke kan gå ind i den konkrete sag. Men jeger igennem pressen vidende om, at regionen har anket byrettens afgørelse tillandsretten. Det er således endnu ikke afgjort, om der var tale om ulovlig tvang idet konkrete tilfælde.[ULOVLIG TVANG OG RETSSIKKERHED]Med hensyn til spørgsmålene om, hvad jeg vil gøre for at hindre ulovlig tvang ipsykiatrien og sikre de psykiatriske patienters retssikkerhed, vil jeg pege på, atpsykiatriloven giver en megethøjgrad af retssikkerhed for de 20 pct. afpatienterne, der anvendes tvang over for.
3
Loven sikrer, at patienter - hvor det har været nødvendigt at behandle med tvang- får beskikket en patientrådgiver, får information om tvangen og fårklagevejledning. Patienterne kan klage over den anvendte tvang til detpsykiatriske patientklagenævn med mulighed for at klage videre tilSundhedsvæsenets Patientklagenævn eller domstolene.Denne indbyggede retssikkerhed skal hindreulovligtvangsanvendelse, og denskal sikre, at der altid er mulighed for at få prøvet lovligheden af den anvendtetvang.Patientrådgiveren har en vigtig rolle i forhold til at sikre, at patienten får sinerettigheder opfyldt. Rådgiveren har til opgave at sikre, at der ikke anvendes
4
mere tvang end nødvendigt. Og det er også rådgiverens opgave at oplysepatienten om klagemulighederne, og at hjælpe patienten med eventuelle klager.Skal patientens sag for domstolene, får patienten også beskikket en advokat, dervaretager patientens interesser.Jeg vil også fremhæve psykiatrilovens grundlæggende principper for, hvornårder må anvendes tvang over for patienten. Tvang skalaltidvære den sidsteudvej, og denmindstindgribende foranstaltning skal anvendes.Derudover bestemmer sundhedsloven, at sundhedspersonerne skal væreomhyggelige og samvittighedsfulde, når de udfører behandling og pleje. Og detbetyder, at de skal følge psykiatrilovens grundlæggende princip, når deovervejer at anvende tvang overfor en patient.
5
[SUNDHEDSSTYRELSENS UDREDNING OM TVANG]I Sundhedsstyrelsens udredning om tvangsforanstaltninger i psykiatrien fra 2009blev det konstateret, at vi i Danmark har en lovgivning på området, der detaljeretregulerer, hvilke tvangsforanstaltninger, der kan anvendes på psykiatriskeafdelinger, og hvilke kriterier og betingelser, der er, for at anvende tvang.Danmark adskiller sig også fra de fleste andre undersøgte lande, ved at have etvelfungerende indberetningssystem i forhold til anvendelsen af tvang. Dermeder tvang i henhold til psykiatriloven også synliggjort.Danmark var det første europæiske land, der ved lov pålagde de psykiatriskeafdelinger at indberette anvendelsen af tvang. Det var i 1989. I dag findes kun
6
nationale registre i tre af de 11 lande, Sundhedsstyrelsen undersøgte – Danmark,Norge og Finland.[GENNEMBRUDSPROJEKTET]Og til spørgsmålet om iværksættelse af et nyt såkaldt gennembrudsprojekt kanjegsige,atregeringenikkeharplaneromativærksætteflere
gennembrudsprojekter. Gennembrudsprojektet har været kørt i 2 omgange, ogdet ville ikke give mening at gentage et projekt igen og igen.
Nu skal projektet og dets gode resultater derimodfastholdse og spredes.Det erdet, vi skal bruge kræfterne på nu - ikke mindst af hensyn til patienterne.
7
Derfor har regeringen - som opfølgning på gennembrudsprojektet - sikret, aterfaringerne fra projektet spredes, ved at få udarbejdet det idékatalog og de seksinspirationsfilm, som jeg oversendte til udvalget den 18. juni 2010.Idékataloget indeholder omkring 60 arbejdsredskaber, der har vist sig at væreeffektive i forhold til at forbedreforebyggelse og håndtering af tvang.Det er etgodt redskab til at understøtte den faglige udvikling på området.Som en yderligere opfølgning på gennembrudsprojektet igangsatte ogfinansierede regeringen også projektet om implementeringsnetværk, som havdetil formål at understøtte implementeringen af tiltag, der kan forebyggeanvendelsen af tvang i psykiatrien.
8
Projektet holdt det afsluttende netværksmøde i juni måned, hvor jeg var inviterettil at holde tale for de 18 deltagende afdelinger. Det var meget opløftende athøre fra de deltagende afdelinger, at de faktisk bruger hinandens erfaringer imålet om at gøre behandlingen af patienterne endnu bedre.Nogle deltagere pegede for eksempel på, at det havde været godt at høre,hvordan andre afdelinger løser hverdagens problemer og faglige udfordringer,mens andre pegede på, at videndeling i grupper havde givet stof til eftertanke iforhold til egen praksis.Det blev jeg glad for at høre, for det er nemlig lige præcis dét, det handler om –at afdelingerne deler deres viden for at lære af hinanden og vender blikket modde afdelinger, der gør det særligt godt.
9
Jeg
mener,
at
regionerne
med
gennembrudsprojektet,m.v.harde
Idékataloget,nødvendige
inspirationsfilmene,
implementeringsprojektet
redskaber til at arbejde videre med spredningen af de gode erfaringer, så vi kanfå vendt udviklingen af tvangsstatistikkerne og få mindre tvang i psykiatrien.Regionerne har også for nylig i forbindelse med afslutningen på projektet omimplementeringsnetværk lanceret en ambitiøs plan, som blandt andet indeholderen målsætning om at reducere anvendelsen af tvang med 20 % på 3 år. Detbifalder jeg naturligvis.Og endelig vil jeg minde om, at vi med den seneste satspuljeaftale satte rigtigmange penge af til fortsat forbedring af behandlingen på det psykiatriske
10
område. Bl.a. blev der sat midler af til et projekt om”Den gode psykiatriskeafdeling”,hvor ét af målene er at minimere brugen af tvang.[KONKLUSION]Jeg mener altså, at vi i Danmark gennem psykiatrilovenharen meget højretssikkerhed for de patienter, der anvendes tvang over for. Og vi kan ikkegennem flere regler lovgive os til større kvalitet i behandlingen eller mindrebrug af tvang.Men vi kan – og det er dét, vi bl.a. med gennembrudsprojektet og projektet omden gode psykiatriske afdeling gør - forebygge tvangsanvendelse og hele tidenlære af hinanden, så de bedste metoder bringes i anvendelse overalt. Tak forordet.