Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
890990_0001.png
890990_0002.png
890990_0003.png
Landsforeningen for bøsser og lesbiske, Forbundet af1948Teglgårdsstræde 13, baghusetPostboks 10231007 København K

14. september 2010

j.nr. 7-609-63/1/JKV
I medfør af § 5 i Bekendtgørelse nr. 14 af 10. januar 2006 om sterilisation ogkastration, herunder med henblik på kønsskifte, indgives anmodning om ka-stration til Sundhedsstyrelsen.Sundhedsstyrelsen bemærker indledningsvis, at Thorkil Sørensens udmær-kede studier (som Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle ogtranspersoner referer til flere gange) er næsten 30 år gamle. Tal med viderefra disse studier har Sundhedsstyrelsen derfor ikke kommentarer til.Sundhedsstyrelsen har fra styrelsen overtog området fra Civilstyrelsen medio2005 til i dag behandlet 42 sager, hvori styrelsen har givet tilladelse til etkønsskifte og/eller har anerkendt at en person har gennemgået et kønsskifte.Disse 42 sager fordeler sig med 21 mand-til-kvinde anmodninger og 21kvinde-til-mand anmodninger.Sundhedsstyrelsen havde i maj, juni og juli 2010 telefonsamtaler og e-mailkorrespondance med journalist på Politiken Rikke Faurfelt om Sund-hedsstyrelsens sager, hvori der gives tilladelse til kastration med henblik påkønsskifte og sager hvor Sundhedsstyrelsen anerkender, at en person har fåetforetaget et kønsskifte, således at personen kan få ændret sit navn og cpr. nr.I den forbindelse fik journalist Rikke Faurfelt udleveret en del af Sundheds-styrelsens statistik over disse sager, hvoraf det fremgår, at Sundhedsstyrelsenfra medio 2005 (hvor styrelsen overtog området) og frem til maj 2010 havdetruffet afgørelse i 28 sager om ansøgning om tilladelse til kastration, og at 17personer, som havde fået foretaget et kønsskifte i udlandet uden om det dan-ske etablerede system, efterfølgende er blevet anerkendt af Sundhedsstyrel-sen som værende kønsskiftede. Endelig fremgår det, at Sundhedsstyrelsen imaj 2010 havde i alt otte sager som ikke var færdigbehandlede, eller som varafsluttet på anden vis.Ad. 1. Sundhedsstyrelsen har som nævnt (fra styrelsen overtog området ogfrem til maj 2010) truffet afgørelse om tilladelse til kastration i 28 sager. Afde ti mand-til-kvinde-ansøgninger som styrelsen havde truffet afgørelse i,har seks fået en tilladelse og fire fået et afslag, mens alle 18 kvinde-til-mand-ansøgere fik tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte.Sundhedsstyrelsen har på baggrund af Deres henvendelse gennemgået de fireafslag for at vurdere, om de skulle være udtryk for en særlig tendens for

Tilsyn

Sundhedsstyrelsen

Islands Brygge 67

2300 København S

Tlf.

7222 7400

Fax

7222 7414

E-post [email protected]

Dir. tlf. 7222 7674

E-post [email protected]

mand-til-kvinde-ansøgere. Sundhedsstyrelsen finder, at dette ikke er tilfæl-det. De fire afslag er således begrundet i forskellige konkrete forhold forhver enkelt ansøger, der gør, at ansøgerne ikke har opfyldt betingelsen iSundhedslovens § 115, om at ”ansøgerens kønsdrift medfører betydeligesjælelige lidelser eller social forringelse”.Ad. 2. Spørgsmålet vedrører de 17 tilfælde, hvor en person har fået foretagetet operativt kønsskifteindgreb i udlandet uden om det etablerede system iDanmark, og hvor Sundhedsstyrelsen efterfølgende har anerkendt dettekønsskifte. Sundhedsstyrelsen har ingen konkret viden om, hvorfor så mangeflere mænd-til-kvinder end kvinder-til-mænd vælger at blive kønsskiftet iudlandet uden om det etablerede system i Danmark.Ved en gennemgang af Sundhedsstyrelsen indeværende journalperiode, harstyrelsen ikke umiddelbart kunnet finde eksempler på, at personer, der haranmodet Sundhedsstyrelsen om tilladelse til kastration, efterfølgende haranmodet Sundhedsstyrelsen om at anerkende et kønsskifte foretaget uden omdet etablerede system i Danmark.Ad. 3. Baggrunden for, atVejledning med henblik på kønsskiftebeskriver atder foretages penektomi forud for anderkendelse som kvinde, når der ikkestilles krav om vaginektomi forud for anerkendelse som mand, er histo-risk/precedens baseret. Sundhedsstyrelsen vil i 2011 se på vejledningen medhenblik på revision herunder opdateringer.Ad. 4. Principielt er der ingen hindring for vederlagsfri brystforstørrelse tiltranskvinder. Som styrelsen er orienteret, skyldes fraværet af vederlagsfribrystforstørrelse til transkvinder, at de efter kønskifteoperation bliver vurde-ret på lige fod med alle andre kvinder i relation til behov for vederlagsfribrystforstørrelse.Ad. 5. Sundhedsstyrelsen finder det ikke godtgjort, at det skulle være van-skeligere at få tilladelse til kastration som transkvinde end som transmand.Sundhedsstyrelsen vil gerne understrege, at det ligger styrelsen meget på sin-de, at sager som disse, der i så høj grad vedrører folks livskvalitet, bliver be-handlet sagligt, grundigt og individuelt.Ad 6. De otte sager, der var uafsluttede eller afsluttet på anden vis, dækkerover fire ikke færdig-behandlede sager og fire sager, der kunne afsluttesuden fremsendelse til Retslægerådet/Sexologisk klinik.Ad. 7. I de 28 sager, hvor Sundhedsstyrelsen har truffet afgørelse, er der ind-hentet udtalelse fra Retslægerådet i de 26. I to sager indhentede Sundheds-styrelsen ikke en udtalelse fra Retslægerådet, da de kunne afgøres på det fo-religgende grundlag.Ad. 8. Sundhedsstyrelsen skal bemærke, at Landsforeningen for bøsser, les-biske, biseksuelle og transpersoners kilder vedr. hyppigheden af psykiatriskeindlæggelser blandt opererede transkvinder og transmænd er Thorkil Søren-sens næsten 30 år gamle studier. Disse tal har Sundhedsstyrelsen ingenkommentarer til, da de må vurderes som forældede.
Side 214. september 2010

Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen forventer, at Sexologisk Klinik generelt følger internatio-nale faglige retningslinjer. For så vidt angår LGBT Danmarks påstand om, atSexologisk Klinik gentagne gange skulle have afgivet ukorrekte oplysningertil såvel Sundhedsministeren som til Sundhedsstyrelsen, skal styrelsen hen-vise til Region Hovedstadens svar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet af31. august 2010.Vedr. taloplysningerne i Sundhedsstyrelsens specialevejledning i psykiatri af22. juni 2010:Vurdering af indikation for kønsskifteoperation (50-60 patien-ter),kan Sundhedsstyrelsen oplyse, at antallet (ligesom øvrige tal i speciale-vejledningerne) er et skønsmæssigt anslået tal, som skal belyse størrelsen afden gruppe, som henvises med kønsidentitetsforstyrrelser, herunder trans-seksuelle med henblik på kønsskifteoperation.
Side 314. september 2010

Sundhedsstyrelsen

Med venlig hilsen
Jens Kristian VilladsenFuldmægtig