Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
873008_0001.png
873008_0002.png
873008_0003.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 2. juli 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMDRASags nr.: 1005099Dok nr.: 259097
Folketingets Sundhedsudvalg har den 24. juni 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 707 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 707:’’Ministeren bedes redegøre for hvordan og hvornår Det Fælles Medicinkort(FMK) bliver taget i brug af de praktiserende læger og af sygehuslæger. Mini-steren bedes endvidere orientere om de problemstillinger der har bevirket, atFMK endnu ikke er taget i brug.”Svar:For at gøre rede for de udfordringer der har været og delvist stadig er, i forholdtil ibrugtagelse af Det Fælles Medicinkort (FMK), vil jeg indledningsvist kort gø-re rede for, hvad ideen og formålet med FMK er.FMK er et program, som indeholder elektroniske oplysninger om hver enkeltdanskers køb af receptpligtig medicin, svarende til det der i dag kendes somden Personlige Elektroniske Medicinprofil (PEM). I FMK kvalificeres oplysnin-gerne fra PEM af en læge til en aktuel medicinstatus. Foruden at kvalificereborgernes medicinoplysninger er FMK-programmet også tilgængeligt i alle de-le af sundhedsvæsenet – fra den praktiserende læge, til sygehuset og i kom-munerne. FMK gøres tilgængeligt i den enkelte praktiserende læges elektroni-ske lægepraksissystem, i sygehusenes EPJ-systemer samt i kommunernesEOJ-system, hvorved FMK gøres til en integreret del af det anvendte journal-system.Formålet med FMK-programmet er at øge patientsikkerheden i forhold til me-dicinering, herunder ved sektorovergange, hvor der traditionelt kan ske misfor-ståelser.Fra ABT-Fonden er der bevilget 80 mio. kr. til statslige og regionale udgifter tilvidereudvikling og implementering af FMK-programmet. Herudover er der re-serveret 120 mio. kr. til implementering m.v. fra samme fond, som vil blive fri-givet forventeligt primo 2011, efter en vurdering af status og fremdrift i imple-menteringsprocessen m.v.FMK-programmet blev initialt udviklet af Lægemiddelstyrelsen. Senere fikSammenhængende Digital Sundhed i Danmark (SDSD) til opgave at videre-udvikle, teste og implementere programmet. SDSD har videreudviklet FMK oggennemført en pilottest fra februar 2009 til marts 2010 for dels at vurdere pro-grammets kliniske egnethed, dels i forhold til teknikken, herunder skalering.
Side 2
Det har været muligt at benytte FMK efter pilottestens afslutning, for de derdeltog i pilottesten.Med aftalen mellem regionerne og regeringen i juni måned om regionernesøkonomi for 2011, der bl.a. har fokus på sundheds-it og digitalisering af sund-hedsvæsenet, har regionerne sat skub i arbejdet med at tilpasse deres EPJ-systemer i forhold til FMK, lagt en plan for test samt implementering i regio-nens sygehusvæsen. SDSD har oplyst følgende status for arbejdet med FMK iregionerne:Region Sjælland er i gang med den sidste del af opgraderingen afFMK i deres EPJ-system. EPJ-systemet håndterer i dag hovedpartenaf FMK funktionaliteten, hvilket har gjort, at Region Sjælland primo juni2010 har gennemført en vellykket regional pilottest i deres akutmodta-gelse på Køge Sygehus. Regionen planlægger at igangsætte imple-menteringen af FMK i regionen efter sommerferien.Region Syddanmark er netop ved at igangsætte den sidste del af op-graderingen af FMK i deres EPJ-system og forventer at kunne testeen færdig løsning i november 2010.Region Nordjylland er i gang med opgraderingen af FMK i deres EPJ-system, som forventes afsluttet ultimo 2010, hvorefter der vil blivegennemført en regional pilottest.Region Midtjylland er netop ved at igangsætte opgraderingen af FMK ideres EPJ-system, som forventes afsluttet i efteråret 2011.Region Hovedstaden har ikke påbegyndt tekniske tilpasninger m.v. iforhold til FMK, men har rettet henvendelse til SDSD for skridt tiligangsættelse heraf.
De praktiserende læger har ikke taget FMK-programmet i brug, endsige påbe-gyndt implementeringen, da det afventer en ny overenskomst med regionerne,da de praktiserende læger vil honoreres for at opdatere og anvende FMK-programmet. De Praktiserende Lægers Organisation og Danske Regioner for-ventes at genoptage forhandlingerne om en ny overenskomst til efteråret.SDSD har oplyst følgende status for lægepraksisområdet, hvor indsatsen kon-centrerer sig om ”klargøring” med forventning om, at de praktiserende lægersnarest tager FMK i brug:FMK i Lægevagtssystemet er i pilottest i Region Syddanmark. De fore-løbige meldinger er meget positive.SDSD indleder formelt samarbejde med et leverandørforum for læge-praksissystemerne med det mål om at forbedre mulighederne for enbred implementering af FMK i lægepraksissektoren.Medcom understøtter fortsat implementeringen af FMK i lægepraksis-sektoren.
Jeg har store forventninger til FMK-programmet. Det har forsinket implemente-ringen af FMK, at de praktiserende læger ikke på nuværende tidspunkt ønskerat medvirke, da hensigten fra start har været, det var de praktiserende lægersom skulle forestå kvalificeringen af data til en aktuel medicinstatus.Med økonomiaften med regionerne er der sat skub i regionernes implemente-ring af FMK i sygehusvæsenet, hvorved sygehuslæger kan medvirke til en ak-
Side 3
tuel medicinstatus for patienten, hvor det er relevant i forbindelse med syge-husbehandling. Nogen skal gå først når det handler om at opdatere, vedlige-holde og dele oplysninger på tværs af sektorer, og det gør regionerne i det hertilfælde. Dette er også baggrunden for, at SDSD til en vis grad kanaliserer res-sourcer til implementering af FMK i regionerne.Jeg er derfor fortrøstningsfuld i forhold til FMK-programmet, men må også er-kende, at der kommer til at gå længere tid end oprindeligt planlagt, førend pa-tienterne og sundhedsvæsenet kommer til at mærke effekterne af et bedre da-tagrundlag, som deles på tværs af sektorer.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Dorthe Rodian Arleth