Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
869670_0001.png
869670_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 25. juni 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLBUSags nr.: 1004258Dok nr.: 251011
Folketingets Sundhedsudvalg har den 8. juni 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 646 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål nr. 645:’’ Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer han vil tage for at beskytteborgerne mod at blive smittet med blærebetændelse af colibakterier fra kød,hvor anvendelsen af antibiotika i fødevareproduktionen har ført til, at dissecolibakterier er antibiotikaresistente (jf. det ph.d. projekt, som Lotte Jakobsenfra Statens Serum Institut ifølge Dagens Medicin netop har udarbejdet omdenne problemstilling).”Svar:Til brug for min besvarelse har jeg indhentet en udtalelse fra Ministeriet forFødevarer, Landbrug og Fiskeri. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskerikan oplyse følgende:”Indledningsvist må det slås fast, at der ikke er videnskabelig dokumentationfor, at blærebetændelse hos mennesker forårsages af smitte fra dyr. Al unø-dig anvendelse af antibiotika skal dog mindskes, netop af hensyn til at reduce-re resistensudviklingen og sikre fremtidige behandlingsmuligheder. I den for-bindelse er det Fødevarestyrelsens prioritet så vidt muligt at sikre, at colibakte-rier hos dyr ikke er resistente over for antibiotika som fluorokinoloner ogcephalosporiner, der er kritisk vigtige til behandling af mennesker. Derudovergælder det så vidt muligt at undgå, at kød forurenes med colibakterier.Med hensyn til det generelle antibiotikaforbrug i husdyrproduktionen iværksæt-ter Fødevarestyrelsen inden for kort tid en ”gult kort" ordning, der er målrettetbesætninger med et højt antibiotikaforbrug. Med ordningen påbydes besæt-ninger med et uforholdsmæssigt højt antibiotikaforbrug en række tiltag medhenblik på at reducere forbruget, ligesom besætningerne har større risiko foroffentlig kontrol. Såfremt forbruget ikke stabiliseres inden for et givet tidsrum,kan der påbydes yderligere tiltag, ligesom besætningerne vil få gebyrbelagtekontrolbesøg.For så vidt angår udviklingen af resistens mod kritisk vigtige antibiotika harFødevarestyrelsen indført restriktioner i anvendelsen af fluorokinoloner samti-dig med, at man igennem behandlingsvejledninger anbefaler at begrænse an-vendelsen af cephalosporiner til svin og kvæg. Derudover har Fødevarestyrel-sens veterinærrejsehold siden 2007 superviseret samtlige dyrlæger med ho-vedbeskæftigelse inden for rådgivning af svine- og/eller kvægbrug hvert andetår. Under supervisionen bliver dyrlægernes antibiotikaordinationer gennemgå-
Side 2
et og unødig brug af cephalosporiner bliver frarådet. Indsatsen har medført, atbrugen af de kritisk vigtige antibiotika i husdyrproduktionen har været faldendeigennem de seneste par år.I henhold til hygiejnereglerne skal slagterierne sikre, at kød ikke forurenes medgødning. Samtidig skal slagterierne hver uge undersøge kødet for indholdet afcolibakterier og sikre, at de fastsatte grænseværdier for forekomsten af dissebakterier ikke overskrides. Det er dog vigtigt at understrege, at colibakterier ik-ke betragtes som sygdomsfremkaldende bakterier men som indikatorer forgødningsforurening af fødevarer. Derfor er der kun krav om, at forekomsten afdisse bakterier i kød skal være lav.Colibakterier bruges også som indikatorbakterier for resistensudviklingen,hvorfor der årligt undersøges 1000 stikprøver af kød fra forskellige dyrearterfor forekomsten af resistens i de colibakterier, der påvises i prøverne. Resulta-terne af disse undersøgelser offentliggøres årligt i DANMAP, og her viser desenest offentliggjorte resultater, at resistens mod de kritisk vigtige antibiotikafluorokinoloner og cephalosporiner i colibakterier fra dansk svinekød er hen-holdsvis 2 pct. og 0 pct., jf. DANMAP rapporten for 2008. Tallene afspejler så-ledes også Fødevarestyrelsens aktive indsats overfor de kritisk vigtige antibio-tika.”Jeg kan henholde mig til denne udtalelse, og jeg kan oplyse, at udtalelsen ikkegiver mig anledning til at iværksætte yderligere initiativer.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Lisette Bulig