Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 23. oktober 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 64(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).Spørgsmål nr. 64:
Kan en dansk sygehusafdeling efter vedtagelsen af KOM (2008) 414 (i detforeliggende kompromis) afvise at behandle en EU-borger, der ønsker elektivbehandling på et dansk sygehus med henvisning til hensynet til danskepatienter, eksempelvis en udenlandsk EU-borger der ønsker at blive omfattet afen kræftpakke?Svar:
I det foreliggende kompromisforslag er det præciseret, at patienter fra andre medlems-stater skal nyde samme rettigheder som hjemlandets egne patienter.Til gengæld er det fastlagt, at medlemsstaterne har mulighed for – hvor det er begrundeti overordnede og almene hensyn – at begrænse adgangen til planlagte sundhedsydelserfor borgere fra andre medlemsstater. Det kan ske for at opfylde landenes grundlæggen-de ansvar for at sikre tilstrækkelig og permanent behandlingskapacitet i de nationalesundhedssystemer. Sådanne foranstaltninger skal begrænses til, hvad der er nødvendigtog proportionalt og må ikke indebære diskrimination.Det min vurdering, at vi med disse bestemmelser vil kunne begrænse adgangen af pati-enter fra andre EU-lande, som søger behandling på offentlige sygehuse her i landet imindst samme omfang, som de offentlige sygehuse i dag efter gældende dansk ret kanafvise danske fritvalgspatienter fra andre regioner, jf. bekendtgørelse nr. 594 af 11. juni2009 om ret til sygehusbehandling m.v. § 12. Det vil sige, hvor det er begrundet i kapa-citetsmæssige hensyn, herunder hensyn til at de højt specialiserede sygehusafdelingerførst og fremmest skal anvende deres kapacitet til patienter med behov for deres eksper-tise.Jeg kan tilføje, at relativt få sygehusafdelinger har haft behov for at benytte mulighe-derne for at lukke for adgangen af danske fritvalgspatienter. Derfor vil de efter alt atdømme langt færre patienter, der kan blive tale om fra andre EU-lande, næppe blivenoget problem i praksis.
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 11.november 2009Sags nr.: 0908407Sagsbeh.:SUMJVB/SygehuspolitiskcenterJVBDok nr.: 129965
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Jette Vind Blichfeldt