Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
755016_0001.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 23. oktober 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 63(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).

Spørgsmål nr. 63:

Hvilke rettigheder opnår udenlandske EU-borgere i medfør af KOM (2008) 414 (idet foreliggende kompromis), hvis de henvises til et dansk sygehus? Vil deeksempelvis opnå ret til at benytte det udvidede frie sygehusvalg såfremt detsygehus, de søger behandling på, har ventetider, der overstiger en måned?

Svar:

Borgere fra andre EU-lande vil efter direktivforslaget og efter forordning 1408/71(fremover forordning 883) kunne få en forhåndsgodkendelse af sikringssystemet ihjemlandet til sygehusbehandling på et sygehus i Danmark, hvis de ikke kan opnå retti-dig behandling i hjemlandet.De vil principielt kunne vælge, om de vil benytte forordningen til behandling på et of-fentligt sygehus, eller om de vil benytte direktivet til behandling på et privat eller of-fentligt sygehus. Vilkårene er dog lidt forskellige, idet patienter bl.a. ikke selv skal læg-ge ud, hvis de benytter forordningen, hvilket kan være en fordel.Patienter, der benytter forordningen til at vælge behandling på et offentligt dansk syge-hus, skal behandles på samme vilkår som danske patienter.Det betyder, at disse patienter også vil kunne benytte det udvidede frie sygehusvalg tilat vælge sig hen på et privat aftalesygehus, hvis den pågældende region ikke kan tilbydebehandling inden for 1 måned. Det gælder i dag, og det vil også gælde efter direktivfor-slaget, som ikke ændrer forordningen.Det vil imidlertid ikke være relevant i så mange tilfælde, idet de udenlandske patienterfra første færd vil kunne kan vælge det private sygehus frem for det regionale ved atbenytte direktivforslaget - hvor de så dog selv skal lægge ud for betalingen.I øvrigt bemærkes, at det ikke er Danmark, men hjemlandets sikringssystem, som medforhåndsgodkendelsen skal refundere patientens udgifter.
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 11.november 2009Sags nr.: 0908407Sagsbeh.:SUMJVB/SygehuspolitiskcenterJVBDok nr.: 129955
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Jette Vind Blichfeldt