Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
871506_0001.png
871506_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg[email protected]Sophie Hæstorp Andersen (S)[email protected]
Dato: 30.juni 2010Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMCALCSags nr.: 1004069Dok nr.: 250674
Folketingets Sundhedsudvalg har den 3. juni 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 627 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp Andersen (S).Spørgsmål nr. 627:’’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 1. juni 2010 fra Alzheimerfo-reningen vedrørende demensvelfærd og økonomi, jf. SUU alm. del - bilag375.”Svar:Regeringen prioriterer indsatsen over for personer med demens højt og er heltopmærksom på, at antallet af personer med demens er stigende som følge afbefolkningsudviklingen.Der er i de seneste 10 år sket et stort kvalitetsløft i forhold til pleje og behand-ling på demensområdet. Siden regeringens tiltræden er der afsat mere end140 mio. kr. til udvikling og forbedring af indsatsen på området. Det gælder foreksempel efteruddannelse af plejepersonale og udvidelse af kapaciteten i re-gionerne til udredning af demens.Regeringen vil fortsat prioritere indsatsen på demensområdet. Det er ogsåbaggrunden for, at regeringen som led i finanslovsforhandlingerne for 2010indgik aftale med Dansk Folkeparti om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skalundersøge området grundigt og aflevere et forslag til en national handlingsplanfor demensindsatsen.Arbejdsgruppen skal i forbindelse med handlingsplanen:
beskrive ansvarsfordelingen på demensområdet i Danmark,gøre status for udvalgte tidligere iværksatte initiativer,pege på muligheder for at forbedre koordinationen indenfor de eksiste-rende rammer,indsamle viden ift. nyere forskning og kvalitetsudvikling på området,afdække mulighederne for anvendelse af ny teknologi,afdække området for uddannelse og metodeudvikling på demensområ-det,afdække forhold vedrørende pårørendesamarbejde og information,redegøre for lovgivningsmæssige rammer,indsamle erfaringer med udenlandske handlingsplaner ogfremlægge konkrete forslag til forbedringer for demente.
Side 2
Det overordnede formål med handlingsplanen er at opnå bedst mulig effekt afde igangsatte initiativer og understøtte en styrket koordination på demensom-rådet.Handlingsplanen skal foreligge i efteråret 2010 og er således under udarbej-delse. Jeg har derfor ikke på nuværende tidspunkt mulighed for at kommente-re nærmere på handlingsplanens indhold.Det skal bemærkes, at der i forbindelse med arbejdsgruppens arbejde sker enløbende inddragelse af relevante eksperter og interessenter på demensområ-det, herunder eksempelvis Alzheimerforeningen.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Camilla Lund-Cramer