Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
869091_0001.png
869091_0002.png
869091_0003.png
869091_0004.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
24. juni 2010

Besvarelse af spørgsmål 598 alm. del stillet af Sundhedsudvalget den

28. maj 2010.

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse hvilke myndighedskrav der stilles til solarieropstillet i solcentre, herunder bedes oplyst hvorledes og hvem der gen-nemfører kontrol med, om disse solarier overholder kravene.

Svar:

Kontrollen med solarier hører dels under Sikkerhedsstyrelsen, dels underArbejdstilsynet. Jeg har derfor bedt dem om at redegøre for hvilke myn-dighedskrav, der gælder for solarier, hvem der fører kontrol med solari-erne, og hvordan denne kontrol udføres.Sikkerhedsstyrelsen har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:”LavspændingsdirektivetskravSolarier er produkter, som er reguleret af lavspændingsdirektivet, der erindført i dansk ret ved bekendtgørelse nr. 797 af 30. august 1994. Be-kendtgørelsen administreres af Sikkerhedsstyrelsen.I lavspændingsdirektivet er det fastsat hvilke sikkerhedskrav, der skalvære opfyldt, når elektrisk materiel som fx solarier bringes i handelen.Det overordnede krav er, at et solarium ikke må bringe sikkerheden forpersoner, husdyr og ejendom i fare. Det er fabrikanten, der skal sikre, atsolarier, der bringes i handelen, opfylder dette krav.I den harmoniserede standard for solarier, DS/EN 60335-2-27:2003, erder angivet specifikke sikkerhedskrav for solarier. Hvis en fabrikant væl-ger at følge standarden, kan fabrikanten gå ud fra, at kravene i lavspæn-dingsdirektivet er opfyldt. Det er dog frivilligt, om fabrikanten vil følgestandarden. Fabrikanten kan også vælge andre metoder til at sikre, atkravene i lavspændingsdirektivet er opfyldt.Standardens krav til mærkningI standarden er der bl.a. angivet følgende mærkningskrav:Type-mærke (1, 2, 3 eller 4). Typen angiver bl.a., om solariet erberegnet til bemandede eller ubemandede solcentre, eller om so-lariet kun må bruges i forbindelse med lægefaglig rådgivning.Mærke for typen af lysrør der er beregnet til solariet, hvis lysrø-rene kan udskiftes.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/4
Advarselsmærke om at ultraviolet stråling kan give skader på øj-ne og hud og medføre ældning af huden og hudkræft.Mærke der beder brugeren læse instruktionen grundigt og brugede medfølgende beskyttelsesbriller.Mærke der oplyser brugeren om, at visse medicinpræparater ogkosmetik kan forøge følsomheden.Mærke der angiver, at solariets elektriske installation er korrekt.
Standardens krav til stråling, anvendelse og brugervejledningDen 1. april 2009 trådte et tillæg til standarden i kraft, hvor der blev fast-sat skærpede krav til solariers stråling, anvendelse og brugervejledning:Der blev indsat en grænse for, hvor meget solarier må udstråle,når de bruges til private (grænseværdien er 0,3 w/m2).Der blev opstillet skærpede krav om, at det skal angives, hvorlang tid en person maksimalt bør opholde sig i et solarium af gan-gen (den maksimale eksponeringstid).Samtidig skal det angives, hvor mange gange om året en personhøjest bør benytte det pågældende solarium (det maksimale antalårlige anvendelser).Brugervejledningen/informationen skal derudover indeholde enadvarsel om, at en række personer ikke må anvende solariet. Detdrejer sig blandt andet om personer med hudkræft, mange mo-dermærker, tendens til fregner, rødt hår og eksem, samt personer,der ikke tåler soleksponering, eller har tendens til at blive sol-skoldet, forbrændt osv.Derudover skal der være en advarsel om, at personer under 18 årikke må bruge solarierne.
Produktsikkerhedsdirektivets kravI lavspændingsdirektivet er det fastsat hvilke sikkerhedskrav, der skalvære opfyldt, når elektrisk materiel som fx solarier bringes i handelen.Når solariet er blevet opstillet og installeret i et solcenter og gøres til-gængeligt for forbrugerne, er det omfattet af produktsikkerhedsdirekti-vets sikkerhedskrav. Produktsikkerhedsdirektivet er indført i dansk retved lov nr. 1262 af 16. december 2009 om produktsikkerhed.Ifølge produktsikkerhedsloven er et solarium sikkert, hvis der ikke opstårrisiko, eller kun opstår begrænset og acceptabel risiko for sikkerhedseller sundhedsmæssig fare for forbrugere, når solariet anvendes underalmindelige eller forudsigelige omstændigheder.
3/4
I vurderingen af om der er tale om begrænsede og acceptable risici, ind-går blandt andet solariets egenskaber, og om det er korrekt installeret ogvedligeholdt. Mærkning, advarsler og anvisninger om solariets anvendel-se samt øvrige oplysninger om solariet indgår ligeledes i vurderingen.Sikkerhedsstyrelsens kontrolSikkerhedsstyrelsen udfører stikprøvekontroller på de solarier, der har enmanuelt betjent overdel. Ved kontrollen tages der udgangspunkt i denstandard, der er gældende for det pågældende solarium.Ved stikprøvekontrollerne kontrolleres:Antal solarier, fabrikat og typerUV-typer (solariets type: 1, 2, 3 eller 4)AdvarselsmærkningBrugervejledningRevner og skarpe kanterIntakt beskyttelse mod kropskontakt med lysrørIntakte solfiltreRisiko for kontakt med roterende dele af ventilationerRisiko for kontakt med el-førende dele, ledninger og lednings-samlingerØverste del af solariet kan stå åben i en hvilken som helst positionInstallationen i øvrigt
Hvis Sikkerhedsstyrelsen konstaterer, at et solarium er farligt eller vilkunne blive farligt, fordi det fx ikke anvendes korrekt, er der forskelligehandlemuligheder.Hvis der opdages fejl eller mangler i et solcenter, går styrelsen i dialogmed ejeren af solcentret. Ejeren får mulighed for at komme med kom-mentarer til manglerne og dokumentere solariernes sikkerhed. Hvis sik-kerhedsniveauet fortsat ikke vurderes som tilfredsstillende, kan styrelsengive påbud til ejeren af solcentret om at afhjælpe de forhold, som er årsagtil faren. Styrelsen har desuden mulighed for at nedlægge forbud modbrug af solariet. Sikkerhedsstyrelsen kan i sidste ende politianmelde eje-ren af et solcenter. Politiet kan derefter udstede eventuelle bøder.”Med hensyn til nye solarier har jeg fra Arbejdstilsynet fået oplyst følgen-de, som jeg kan henholde mig til:”Solarier med elektrisk drevne bevægelige dele som er markedsført fraden 29. december 2009 er omfattet af det nye maskindirektiv 2006/42EF.Maskindirektivet indeholder en række væsentlige sikkerheds- og sund-hedskrav, som dækker alle risici ved en maskine. Fabrikanten skal fore-tage en risikovurdering af produktet og derefter konstruere og fremstilleproduktet, så det ikke frembyder fare.
4/4
Standarden DS/EN 60335-2-27:2003 om krav til solarier, som er harmo-niseret under lavspændingsdirektivet, er endnu ikke harmoniseret undermaskindirektivet. Den giver derfor ikke formodning om, at maskindirek-tivets krav er overholdt ved overholdelse af standarden. Arbejdstilsynetfinder dog, at standarden fortsat kan anvendes som grundlag for det sik-kerhedsmæssige niveau.Maskindirektivet er implementeret i Arbejdstilsynets bekendtgørelse omindretning af tekniske hjælpemidler. Det er Arbejdstilsynet, der admini-strerer denne bekendtgørelse, og solarier markedsført fra den 29. decem-ber 2009 er dermed omfattet af Arbejdstilsynets markedsovervågning.Arbejdstilsynets markedsovervågningsprogram for maskindirektivet in-debærer, at der fokuseres på produkter som udgør en fare for sikkerhed-og sundhed herunder også forbrugerprodukter omfattet af maskindirekti-vet. Arbejdstilsynet kan dels kontrollere produkter på baggrund af kon-krete klager og dels via generel stikprøvekontrol.Arbejdstilsynet kan påbyde leverandøren at begrænse markedsføringen affarlige solarier i form af påbud, forbud og krav om tilbagekaldelse framarkedet. Samtidig kan Arbejdstilsynet påbyde ejeren af et solcenter atbegrænse og forhindre risici, der opstår fra solariet.Solarier der er markedsført før den 29. december 2009 er fortsat omfattetaf lavspændingsdirektivet, og dermed Sikkerhedsstyrelsens tilsyn.”