Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
764056_0001.png
764056_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 23. oktober 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 59(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).

Spørgsmål 59:

"Hvilke problemer ser ministeren i forhold til, at der som medfør af KOM (2008) 414 (idet foreliggende kompromis) gives mulighed for, at danske borgere kan opsøge prakti-serende læger uden for landets grænser?"
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk

Svar:

Indledningsvis skal understreges, at forslaget ikke berører den danske model med ettilmeldingsbaseret system for vederlagsfri adgang til almen lægehjælp til gruppe 1-sikrede.Nationalt kan fortsat opretholdes en betingelse om, at vederlagsfri adgang til almenlægehjælp i Danmark og til speciallægehjælp for gruppe 1-sikrede forudsætter, at densikrede går til den valgte, alment praktiserende læge, og at en henvisning til speciallægeudstedes af den sikredes egen almen læge. Undtaget er dog akutte sygdomstilfælde,samt forfald hos egen almen læge.Under forhandlingerne om direktivforslaget i EU arbejder den danske regering for atkunne bevare dette tilmeldingsbaserede tilskudssystem, hvor den valgte, alment prakti-serende læge fungerer som primær indgang (”gate-keeper”) og tovholder i forhold tilat sikre en effektiv ressourceudnyttelse og kontinuitet i behandlingen af den enkeltepatient.Men det kan ikke udelukkes, at der med direktivet skabes mulighed for, at gruppe 1-sikrede får adgang til alment praktiserende læger i andre medlemslande og med sammetilskud ifølge overenskomsten mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Prakti-serende Lægers Organisation, som hvis de var gået til egen læge her i landet. En hen-visning til en speciallæge, der gives af en alment praktiserende læge i et andet med-lemsland, vil dermed også kunne anvendes såvel i Danmark som i et andet medlems-land.En sådan ændring vil berøre den ”gate-keeper”-funktion, som er tillagt de alment prak-tiserende læger for gruppe 1-sikede. Et alternativ hertil har imidlertid eksisteret i mangeår, nemlig sikring i gruppe 2, hvor de sikrede frit kan vælge hvilken læge, de ønsker atkonsultere til gengæld for en vis egenbetaling til den læge, de søger. Kun en meget lilledel af befolkningen (ca. 0,6 %) vælger i dag gruppe 2 og denne mulighed.
Dato: 26. november 2009Sags nr.: 0908407Sagsbeh.:SUMJVB/SygehuspolitiskcenterDok nr.: 132205
2
Kun ganske få gruppe 1-sikede forventes at ville benytte sig af en mulighed for at kun-ne få tilskud til alment praktiserende læger i andre medlemslande. Baggrunden herfor erikke blot barrierer i form af afstand og sprog, men også det faktum at patienten typiskvil få en vis egenbetaling, samt udgifter til transport til lægen i udlandet, medens ydel-sen her i landet er vederlagsfri.Hvis der med direktivet åbnes for at gruppe 1sikrede kan få tilskud til ydelser hos al-ment praktiserende læger i udlandet, forventer jeg ikke, at dette vil skabe væsentligeproblemer i forhold til det danske system, hvor den alment praktiserende læge fungerersom gruppe 1-sikredes tovholder og primære indgang til sundhedsvæsenet.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Vibeke B. Lemche