Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
861195_0001.png
861195_0002.png
861195_0003.png
861195_0004.png
861195_0005.png
861195_0006.png
861195_0007.png
861195_0008.png
861195_0009.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Sundhedsudvalget

Samrådsspørgsmål AW om solarier

10 minutter

Sundhedsudv. Torsdag den 27. maj kl. 14

232697

Samrådsspørgsmål AW:Hvad er ministeren holdning til, at Sikkerhedsstyrelsens besluttede ikke at offentliggøre rapporten omsolariers overholdelse af standarder for ikke at gøre danskerne "ængstelige", men alene at forelæggedata for brancheforeningen, Dansk Solarie Forening og ikke sikre en handlingsplan for hurtigopfølgning og kontrol af branchens overtrædelser? Ministeren bedes endvidere redegøre for hvadministeren mener om den frivillige certificeringsordning som eksisterer på solarieområdet og hvad
2
ministeren fremadrettet vil gøre for at sikre danskerne bedre sikkerhed, når de benytter solarier iDanmark, herunder for om ministeren agter at arbejde for mere kontrol af solariebranchen.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).
Svar:Tak for spørgsmålet. Jeg er bekendt med de svar, som økonomi- ogerhvervsministeren allerede har afgivet til Folketinget om forløbet i den her sag,som handler om Sikkerhedsstyrelsens håndtering af nogle oplysninger om desikkerhedsmæssige forhold i solcentre.
Jeg har fra Sundhedsstyrelsen fået bekræftet hændelsesforløbet, og kan tilsluttemig økonomi- og erhvervsministerens redegørelse i de svar, der er givet tilFolketinget.
3
Lad mig først og fremmest slå fast: Sundhedsstyrelsen fraråder, at man går isolarium af kosmetiske årsager. Det gælder alle solarier - også de solarier, somlever op til gældende standarder for sikkerhed. Det kan være sundhedsskadeligtat tage kunstig sol, ligesom det kan være sundhedsskadeligt at opholde sig forlænge i den rigtige sol. Det er derfor Sundhedsstyrelsen har en lang række rådtil, hvordan man skal passe på med at opholde sig for meget i solen.
Med hensyn til den rapport, som omtales i samrådsspørgsmålet, kan jeg henvisetil økonomi- og erhvervsministerens besvarelse af folketingsspørgsmålene.
4
Der er ikke tale om en egentlig rapport fra Sikkerhedsstyrelsen, men blot nogleresultater fra en undersøgelse af begrænset omfang, som blev foretaget i 2008 i25 solcentre. I 2008 foretog Sikkerhedsstyrelsen, som er overordnet myndighedpå solarieområdet, en stikprøvekontrol af solarier. Kontrollen dækkede bl.a.vedligeholdelse af solarierør og kontrol af rørtype. Stikprøvekontrollen viste, aten del solcentre brugte en type kraftigere rør, som ikke er beregnet tilalmindelige solarier, men som ifølge gældende EU-standarder kun må anvendesi behandlingsmæssig øjemed. Kontrollen viste også, at nogle solcentre ikkelevede op til kravene til mærkning af det enkelte solarium.
5
I foråret 2009 blev der holdt en række møder mellem Sikkerhedsstyrelsen ogDanskSolarieforening.Solarieforeningenblevorienteretom
stikprøveundersøgelsen og de gældende EU-standarder på området. Det blevaftalt, at Dansk Solarieforening skulle få dets medlemmer til at rette op påforholdene, således at standarden fremover ville blive overholdt.
Det er min umiddelbare opfattelse, at det var rigtigt af Sikkerhedsstyrelsen attage fat i solcentrenes brancheforening, idet det grundlæggende er den enkelteejer af et solcenters ansvar, at sikkerheden er i orden.
6
Derfor var det rigtigt af Sikkerhedsstyrelsen at gå i dialog med DanskSolarieforening for at få rettet op på de forhold, der viste sig vedstikprøvekontrollen. Jeg har dog noteret mig, at økonomi- og erhvervsministerenhar tilkendegivet, at han gerne havde set, at Sikkerhedsstyrelsen havdeoffentliggjortresultatetafstikprøvekontrollentidligere,ogat
Sikkerhedsstyrelsen vil offentliggøre sådanne tal tidligere fremover.
Med hensyn certificeringsordningen for solcentre, er der tale om en frivilligordning, som Dansk Solarieforening tilbyder alle ejere af solcentre.
7
I forbindelse med certificeringsordningen undersøger Dansk Solarieforeningblandt andet, om de enkelte solcentre lever op til EU-standardernes krav til el-materiel og mærkning. Jer er tilhænger af frivillige tiltag, der kan øgesikkerheden i solarierne, og støtter op om certificeringsordningen. Samtidigsynes jeg, at det er godt, at forbrugerne på Dansk Solarieforenings hjemmesidekan se, om solcentrene er med i certificeringsordningen.
Med hensyn til, hvad der skal ske fremover kan jeg oplyse, atstikprøveundersøgelsen fra 2008 vil blive fulgt op i 2010 for at se, om det harhaft en effekt, at Dansk Solarieforening har taget fat i sine medlemmer.
8
Resultatet heraf vil således afdække, om den frivillige certificeringsordning ertilstrækkeligtilatreguleresolcentrenesopfyldelseafstandarderne.
Sikkerhedsstyrelsen har mulighed for at skride ind over for solcentre, somoverskrider reglerne i væsentlig grad. Styrelsen kan udstede påbud om at fårettet op på forholdene og eventuelt politianmelde den enkelte ejer af solcentretefterfølgende.
Sikkerhedsstyrelsen gennemfører i nærmeste fremtid en informationsindsatsover for alle landets solcentre, hvor der vil blive udsendt information omgældende standarder og regler.
9
Sikkerhedsstyrelsen har ligeledes på sin hjemmeside lagt gode råd om brug afsolarier til forbrugerne, og ejerne af solcentre kan også finde information omsikkerhed ved solarier.
Alt i alt finder jeg, at sikkerheden omkring brugen af solarier er blevet skærpetpå det seneste, og at det er blevet lettere for forbrugerne at træffe valget om,hvorvidt de vil gå i solarium eller ej.