Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
856025_0001.png
856025_0002.png
856025_0003.png
856025_0004.png
856025_0005.png
856025_0006.png
INSPIRATIONSPUNKTER
25. maj 2010

Talepapir til åbent samråd i SUU alm. del den 27. maj 2010

– samrådsspørgsmål AW af 26. april 2010 stillet af Flem-

ming Møller Mortensen (S) om solarier.

[Det talte ord gælder]

Samrådsspørgsmål AW:

”Hvad er ministeren holdning til, at Sikkerhedsstyrelsens besluttede ikkeat offentliggøre rapporten om solariers overholdelse af standarder for ik-ke at gøre danskerne "ængstelige", men alene at forelægge data for bran-cheforeningen, Dansk Solarie Forening og ikke sikre en handlingsplanfor hurtig opfølgning og kontrol af branchens overtrædelser? Ministerenbedes endvidere redegøre for hvad ministeren mener om den frivilligecertificeringsordning som eksisterer på solarieområdet og hvad ministe-ren fremadrettet vil gøre for at sikre danskerne bedre sikkerhed, når debenytter solarier i Danmark, herunder for om ministeren agter at arbejdefor mere kontrol af solariebranchen.”
[Offentliggørelse af markedsundersøgelsen]Jeg vil gerne starte med at sige tak for ordet.
Med hensyn til spørgsmålet om offentliggørelsen af rapportenom solarier, så vil jeg gerne starte med en præcisering. Sikker-hedsstyrelsen udførte i 2008 en stikprøvekontrol af solarier iDanmark.
2/6
Markedsovervågning og kontrol af produkter foregår typiskved stikprøvekontroller. Hvis der findes bekymrende resultaterved en stikprøvekontrol, er det normalt, at eksempelvis bran-cheforeninger, producenter eller importører kontaktes for at fårettet op på forholdene.
Det er nemlig deres ansvar, at de produkter, de omsætter, ersikre at anvende for forbrugeren. Samtidig er det den mest ef-fektive måde at regulere farlige produkter på, da det er lettereat stoppe et farligt produkt hos fx importøren, end det er at på-virke adfærden hos forbrugerne.
Resultaterne af den type stikprøvekontroller offentliggøres ik-ke altid, og offentliggørelse sker efter en konkret vurdering.
I dette tilfælde var der tale om en indledende undersøgelse, derindgik som en del af en europæisk rapport om solariesikkerhedudgivet af markedsovervågningsorganisationen PROSAFE.Rapporten fra PROSAFE blev offentliggjort i december 2009.
Jeg har dog tilkendegivet over for Sikkerhedsstyrelsen, at jeggerne havde set, at tallene var blevet offentliggjort tidligere.Sikkerhedsstyrelsen har oplyst, at de fremover vil offentliggøresådanne tal tidligere.
[Myndighedernes ansvar]Det skal selvfølgelig være så sikkert som muligt at gå i solari-um i Danmark. Samtidig er det dog vigtigt at sige, at det er en
3/6
kendt sag, at det er forbundet med en vis risiko at gå i solari-um.Grundlæggende er det den enkelte ejer af et solcenter, der eransvarlig for, at deres solarier er sikre. Myndighederne er såansvarlige for at føre tilsyn med, at de enkelte solcentre iDanmark lever op til de standarder, der findes for sikkerhedomkring solarier.
Og jeg mener derfor, at Sikkerhedsstyrelsen gjorde det rigtige,da de gik i dialog med branchen for at få rettet op på de for-hold, der viste sig i stikprøvekontrollen af solarier.
Dansk Solarie Forening og Sikkerhedsstyrelsen holdt fleremøder i første halvår af 2009, hvor blev branchen orienteretom undersøgelserne og om den gældende standard. Styrelsenog branchen aftalte, at branchen skulle rette op på forholdene,så standarden på området fremover bliver efterlevet.
På møderne blev det også drøftet, hvordan de enkelte ejere afsolcentrene bedst kunne blive informeret om reglerne. Som op-følgning på disse møder, planlagde Sikkerhedsstyrelsen at fo-retage endnu en stikprøvekontrol på solcentrene i 2010 for atsikre, at der bliver rettet op på forholdene.
[Nye stikprøvekontroller]Sikkerhedsstyrelsen har netop besøgt de solcentre, der blevkontrolleret i den oprindelige stikprøvekontrol for at kontrolle-re, om de lever op til standarden på området. Resultaterne af
4/6
kontrollen forventes offentliggjort i juni 2010, men jeg kan al-lerede nu give et overordnet indtryk af de nye stikprøvekon-troller.Der blev oprindeligt kontrolleret 111 solarier på 25 adresser.Halvdelen af solcentrene på de 25 adresser er nu lukkede, ogder er 58 solarier tilbage fordelt på 13 adresser. 6 af de reste-rende 58 solarier var ved den nye stikprøvekontrol mærketmed UV-4, som normalt kun må bruges med lægefaglig råd-givning. De solcentre, hvor der blev fundet UV-4-mærkede so-larier, vil nu blive bedt om at rette op på forholdene.
Et andet problem var, at mange af de øvrige solarier slet ikkevar mærket med UV-type. Her vil solcentrene også blive bedtom at sørge for, at solarierne bliver mærket korrekt.
På den måde mener jeg, at Sikkerhedsstyrelsen har sørget for,at der blev taget de nødvendige skridt for, at der kunne bliverettet op på forholdene i landets solcentre.
[Redegørelse for frivillig certificeringsordning.]Den certificeringsordning som findes på solarieområdet, er enfrivillig ordning, som Dansk Solarie Forening tilbyder alle eje-re af solcentre. I forbindelse med certificeringsordningen un-dersøger Dansk Solarie Forening blandt andet, om de enkeltesolcentre lever op til standardernes krav.Jeg synes, det er positivt med frivillige tiltag, der kan øge sik-kerheden omkring solarier, og derfor hilser jeg også certifice-
5/6
ringsordningen på solarieområdet velkommen. Samtidig synesjeg, det er godt, at forbrugerne selv på Dansk Solarie Foreningshjemmeside kan se, om solcentrene er certificerede.
Jeg kan oplyse, at Dansk Solarie Forening har udsendt en pres-semeddelelse, hvor de skriver, at nogle solcentre er blevet fjer-net fra listen over certificerede centre, da de ikke levede op tilkravene i certificeringsordningen. Der er altså konsekvens bagordningen.
[Kommende initiativer på området]På baggrund af den opfølgende stikprøvekontrol, Sikkerheds-styrelsen netop har gennemført, vil der blive gennemført fleretilsyn på solcentrene i løbet af året. Tilsynene skal sikre, at derholdes snor i branchen, og at forholdene er i orden.
Hvis det viser sig, at solcentrene overskrider reglerne, har Sik-kerhedsstyrelsen mulighed for at udstede påbud om at få rettetop på forholdene og eventuelt politianmelde ejerne af solcent-rene. Politiet kan derefter udstede eventuelle bøder.
Samtidig gennemfører Sikkerhedsstyrelsen i nærmeste fremtiden informationsindsats over for alle landets solcentre, hvor devil få tilsendt information om gældende standarder og regler.På sin hjemmeside har Sikkerhedsstyrelsen også lagt gode rådud om brug af solarier til forbrugerne. Her kan ejerne af de en-kelte solcentre finde relevant information om sikkerhed ved so-larier.
6/6
Med den indsats mener jeg ikke, der er behov for skærpet kon-trol af solariebranchen på nuværende tidspunkt.