Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
TALEPAPIRDet talte ord gælderTilhørerkreds:
Anledning:
Taletid:
Tid og sted:
Dok nr.:
Sundhedsudvalget
Samrådsspørgsmål AX om solarier
5 – 10 minutter
Sundhedsudvalget, den 27. maj 2010, kl. 14
233256
Samrådsspørgsmål AX:Ministeren bedes redegøre for hvornår Sundhedsstyrelsen og ministeriet blev opmærksompå Sikkerhedsstyrelsens rapport om solarier og hvilke tiltag ministeriet derefter igangsatte.
2
Svar:Jeg har fået oplyst følgende fra Sundhedsstyrelsen:Resultaternefrastikprøvekontrollenblevsendtførstegangfra
Sikkerhedsstyrelsen til Sundhedsstyrelsen den 17. juli 2009 i form af et faktaark,som indgik i svarene på nogle spørgsmål, som Sundhedsstyrelsen uformelthavde stillet Sikkerhedsstyrelsen i anden sammenhæng.
3
Sundhedsstyrelsen fik først en reel orientering om undersøgelsen og resultaternei form af en international rapport kaldet Prosafe over europæiske studier afsolarier - herunder Sikkerhedsstyrelsens stikprøve af danske solarier - d. 17.februar 2010 -, efterfulgt af en meddelelse fra Sikkerhedsstyrelsen pr. 24. marts2010 om, at rapporten var behæftet med fejl.
Oplysningerne var dog ikke af en sådan karakter, at de gav Sundhedsstyrelsenanledning til at foretage noget i sagen, og Sundhedsstyrelsen blev heller ikkebedt om at rådgive eller foretage sig andet af Sikkerhedsstyrelsen.
4
Det er således først for nogle få måneder siden, at den ”solarie”ansvarlige del afSundhedsstyrelsen er blevet gjort bekendt med, at en stikprøvekontrol har vist,at nogle danske solarier ikke lever op til de nye krav i EU-standarden.
Sundhedsstyrelsen har i øvrigt ikke til opgave at teste eller i holde øje medforbrugerprodukter så som solarier eller andre elektriske apparater ellerinstallationer. Sundhedsstyrelsens opgave er således at rådgive, fx om at manikke bør tage kunstig sol af kosmetiske årsager.
5
Der er dog stadig grund til at påpege, at der ikke var tale om ulovlige forhold påundersøgelsestidspunktet for fx strålingsstyrke. Og Sundhedsstyrelsen har fåetoplyst, at der for nylig er foretaget opfølgende undersøgelser at Danske solariersoverholdelse af de nu gældende EU-standarder for bl.a. strålingsstyrke.
6
På baggrund af de nye oplysninger har der været afholdt møde mellemSundhedsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen med henblik på at få etableret ettættere samarbejde på solarieområdet. Det er aftalt, at Sundhedsstyrelsen snarestmuligt skal vurdere risikoen ved brug af solarier, der ikke lever op til de nyestandarder.
Når resultatet af opfølgningen på stikprøvekontrollen foreligger, kanSikkerhedsstyrelsen på ny søge rådgivning hos Sundhedsstyrelsen om eventuelletiltag, der kan sættes i værk over for solariebranchen, og om oplysningsindsatsenover for befolkningen bør skærpes – hvis der er behov for dette.
7
Jeg vil godt til slut endnu en gang gøre opmærksom på, at Sundhedsstyrelsenfraråder brugen af solarium af kosmetiske årsager. Så uanset hvilket resultat dennye undersøgelse kommer frem til, vil Sundhedsstyrelsens råd til befolkningenfortsat være, at man ikke skal gå i solarium af kosmetiske grunde og i øvrigtfølge Sundhedsstyrelsens solråd både i forhold til den rigtige sol og i forhold tilsolarier.