Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
854274_0001.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 27.maj 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSBPESags nr.: 1003679Dok nr.: 233053
Folketingets Sundhedsudvalg har den 19. maj 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 574 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint (S).

Spørgsmål nr. 574:

’’Ministeren bedes af- eller bekræfte forlydender om, at den unge mand, dermandag den 17. maj 2010 blev såret i benet af skud affyret af en politibetjent,var en psykisk syg patient, der var blevet udskrevet for tidligt fra en tvangsind-læggelse på et psykiatrisk hospital. Hvis ministeren kan bekræfte, at der er fo-retaget en for tidlig udskrivning, bedes ministeren oplyse, hvordan man frem-over kan sikre sig mod lignende situationer. Ministeren bedes endelig oplyse,om der i den konkrete udskrivning har været udfærdiget en udskrivningsplaneller anden skriftlig samarbejdsaftale om fortsat støtte til den unge mand”

Svar:

Der er tale om en konkret personsag, som jeg ikke har mulighed for at gånærmere ind i.Generelt om indlæggelse på psykiatrisk afdeling kan jeg oplyse, at det er enlægefaglig vurdering, om behandlingen af en person bør ske fx hos egen læ-ge, ambulant eller under indlæggelse, herunder indlæggelse med tvang.Som hovedregel forudsætter indlæggelse og behandling i sygehusvæsenet, atder er indhentet informeret samtykke fra patienten, jf. kapitel 5 i sundhedslo-ven. Dette gælder også for personer, der har en psykisk sygdom.Psykiatriloven giver imidlertid mulighed for i visse tilfælde at indlægge en pati-ent på psykiatrisk afdeling uden patientens samtykke. Betingelserne for en så-dan indlæggelse under tvang er fastsat i psykiatrilovens § 5, hvoraf det frem-går, at tvangsindlæggelse og tvangstilbageholdelse kun må finde sted, såfremtpatienten er sindssyg eller befinder sig i en tilstand, der ganske må sidestilleshermed. Derudover skal det være uforsvarligt ikke at frihedsberøve den på-gældende med henblik på behandling, enten fordi udsigten til helbredelse elleren betydelig og afgørende bedring af tilstanden ellers vil blive væsentlig forrin-get, eller fordi den pågældende frembyder en nærliggende og væsentlig farefor sig selv eller andre.Såfremt disse kriterier er opfyldt,skalpatienten tvangsindlægges eller tvangs-tilbageholdes på psykiatrisk afdeling. Der er således ikke tale om en valgfri re-gel. Det er regionernes ansvar at sikre, at de psykiatriske afdelinger overhol-der gældende lovgivning.Med venlig hilsen
Bertel Haarder/ Susanne Beck Petersen