Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
865167_0001.png
865167_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets SundhedsudvalgE-post:[email protected]og[email protected]
Dato: 16. juni 2010Enhed: Sygehuspolitisk centerSagsbeh.: SUMMRNISags nr.: 1003433Dok nr.: 228287
Folketingets Sundhedsudvalg har den 10. maj 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 563 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karl H. Bornhøft (SF).Spørgsmål nr. 563:”Ministeren bedes kommentere den internt omdelte henvendelse fra Ane Kjær,jf. SUU alm. del - bilag 344. Ministeren bedes herunder oplyse, hvorledes mankan undgå så lange ventetider for brugere af specialiserede høreapparater.”Svar:Den omdelte borgerhenvendelse omhandler henvisning og ventetid til hørekli-nik på Århus Sygehus med henblik på fornyelse som følge af defekt apparat.Jeg kan indledningsvis oplyse, at både egen læge og ørelæger kan henvise tilhøreapparatbehandling blandt alle offentlige høreklinikker og audiologiske sy-gehusafdelinger. Med henvisning fra en ørelæge eller offentligt høreklinik kanborgere derudover frit vælge privat høreapparatbehandling med offentligt til-skud hos godkendte forhandlere. Der er således frit valg mellem landets of-fentlige høreklinikker og godkendte forhandlere af høreapparater.Jeg kan tilføje, at defekte høreapparater, der er udleveret i det offentlige syge-husvæsen, også bliver repareret og udskiftet i det offentlige. Samtidig er detkorrekt, at der normalt skal gå 4 år fra tidspunktet for ibrugtagning før der kanbevilges offentlige midler til et nyt høreapparat. Der er dog undtagelser: 1) nårder er indtruffet en markant helbredsbetinget forværring af hørelsen, eller 2)når legemlige forandringer eller slitage efter kort tid umuliggør anvendelse afhøreapparatet, eller 3) når høreapparatet er gået tabt ved tyveri, brand ellerlignende. Kommunen skal som bevillingsmyndighed foretage en konkret og in-dividuel vurdering af, om betingelserne ved fornyelse er opfyldt i henhold tilSocialministeriets regler. Jeg kan henvise til Sundhedsstyrelsens vejledningnr. 9096 af 3. marts 2009 om høreapparatbehandling.Endvidere er det korrekt, at ventetid til udredning med henblik på udlevering afhøreapparat - bl.a. som følge af stor følsomhed ved mangel på personale ellerforøget efterspørgsel på udredning til videre audiologisk behandling på syge-hus kan - svinge meget alt efter, hvilken regional høreklinik, der er tale om.

./.

Jeg har imidlertid ikke grundlag for at vurdere baggrunden for ventetiden til hø-reapparatbehandling på Århus Sygehus. Som det fremgår af venteinfo.dk af 3.juni 2010 er den forventede maksimale ventetid til udredning med henblik påudlevering af høreapparat hos størstedelen af de regionale høreklinikker påunder 22 uger. Det er således korrekt, at der er meget lang ventetid på ÅrhusSygehus. Dertil kan jeg oplyse, at en undersøgelse fra januar 2007 viser, atca. 45 pct. kom til høreapparatbehandling inden for 10 uger, mens lidt over 10pct. desværre skulle vente længere end 40 uger på at komme til udredning.
Side 2
Endelig kan jeg tilføje, at det i henhold til sundhedsloven er Region Midtjylland,der har det overordnede ansvar for høreapparatbehandlingen på Århus Syge-hus, herunder ventetid til kompliceret høreapparatbehandling på medicinsk in-dikation. Såfremt borgeren ønsker evt. udskiftning eller reparation på andet of-fentligt sygehus skal jeg henvise til Patientkontoret i Region Midtjylland på te-lefon 87 28 48 70 eller e-post:[email protected],der kan rådgiveog vejlede om behandlingsmuligheder og ventetider mm.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Martin Randrup Nielsen