Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
861770_0001.png
861770_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 8. juni 2010Enhed: Center for primærsundhedSagsbeh.: SUMSMJSags nr.: 1003335Dok nr.: 241273
Folketingets Sundhedsudvalg har den 6. maj 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 543 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed endeligtbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen(RV).Spørgsmål nr. 543:’’Kan ministeren oplyse hvor stor en del af speciallægeuddannelsen i psykiatri,der omhandler misbrug eller dobbeltdiagnoseproblematikken?”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse af spørgsmålet bedt Sundhedsstyrelsen ombidrag.Sundhedsstyrelsen har oplyst, at misbrug af alkohol, euforiserende stoffer oglægemidler indgår i patogenesen (dvs. fremkaldelsen af sygdom) til visse psy-kiatriske lidelser og indgår ofte som en modificerende eller forværrende faktor ieksisterende psykisk sygdom. Da misbrugsproblematikken er væsentlig i denbehandlende psykiatri, indgår uddannelse i misbrugssygdomme og i kombina-tionen af misbrug og psykisk sygdom også med betydelig vægt i speciallæge-uddannelsen i psykiatri.I målbeskrivelsen for speciallægeuddannelsen i psykiatri fra 2010 indgår føl-gende mål i henholdsvis introduktionsuddannelsen og hoveduddannelsen un-der målene for rollen som medicinsk ekspert.

13 A INTRO

Udføre misbrugsbe-

handling

Redegøre for tilbud ommisbrugsbehandlingI-kursus, ellertilsvarendeerhvervet,dokumenteretteoretisk vi-denKlinisk arbej-deKlinisk arbej-deGodkendelse afkurset eller vej-ledersamtale

13 B HOVED

Udføre misbrugsbe-

handling

Varetage behandling afukompliceret alkoholab-stinenssyndromVaretage behandling afdelirium tremens
Struktureretkollegial be-dømmelseStruktureretkollegial be-dømmelse
Kravet om, at speciallægen i psykiatri skal kunne udføre misbrugsbehandlingindebærer en stor grundlæggende, evidensbaseret viden om området. Denneopnås ved selvstudier og mesterlære under uddannelsen.
Side 2
Herudover er der fokuseret ophold på specialafdeling for misbrugsbehandling ihoveduddannelsen, ligesom der gennemføres et delkursus om misbrug i denspecialespecifikke kursusrække.Vurdering af misbrug som enkeltårsag eller komplicerende faktor ved psykia-triske lidelser indgår som en naturlig del af oplæringen og træningen i udred-ning af den psykiatriske patient, men er ikke beskrevet eksplicit i disse mål imålbeskrivelsen.Sundhedsstyrelsen har ikke mulighed for at afgive eksakte tal (fx i timer eller% af uddannelsestiden), der omhandler misbrugsproblematikken. Misbrugs-problematikken indgår i varierende grad blandt de patientgrupper, der behand-les på de afdelinger, hvor ansættelse finder sted i et uddannelsesforløb til spe-ciallæge i psykiatri, og kan variere fra forløb til forløb.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Sine Mutanu Jungersted