Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
861767_0001.png
861767_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 8. juni 2010Enhed: Center for primærsundhedSagsbeh.: SUMSMJSags nr.: 1003335Dok nr.: 241224
Folketingets Sundhedsudvalg har den 6. maj 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 542 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed endeligtbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen(RV).Spørgsmål nr. 542:’’Kan ministeren oplyse hvor stor en del af patienterne i henholdsvis almen- ogretspsykiatrien der udover deres psykiske lidelse også har et misbrug (dob-beltdiagnosepatienter)?”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse af spørgsmålet bedt om et bidrag fra Sund-hedsstyrelsen.Sundhedsstyrelsen har oplyst, at stofmisbrugere og alkoholmisbrugere har enhøj psykisk sygelighed, og at psykisk syge patienter i betydeligt omfang mis-bruger forskellige rusmidler.Sundhedsstyrelsen monitorerer antallet af personer med en diagnose relaterettil stofmisbrug indlagt på psykiatriske afdelinger. I henhold til Sundhedsstyrel-1sens årsrapport om narkotikasituationen i Danmark fra 2009 blev der i 2008indlagt 4.954 personer på psykiatriske afdelinger med hoved- eller bidiagnose(dobbeltdiagnose) relateret til misbrug af rusmidler (opioider, cannabis, sedati-va/hypnotika, kokain, hallucinogener, opløsningsmidler samt blandingsmis-brug). Således blev i 2008 indlagt 1.536 personer på psykiatriske afdelingermed hoveddiagnose alene relateret til misbrug af rusmidler og 3.428 personermed bidiagnose alene relateret til misbrug af rusmidler. Der er tale om en sti-gende tendens sammenlignet med tallene for 2007, hvor 4.119 personer blevindlagt på psykiatriske afdelinger med hoved- eller bidiagnose relateret til mis-brug af rusmidler. Det skal bemærkes, at ovenstående data ikke omfatter al-koholrelaterede indlæggelser.Over de seneste 10 år har personer med hoveddiagnose i relation til ”blan-dingsmisbrug” (samtidigt misbrug af flere psykoaktive stoffer) udgjort den stør-ste gruppe blandt patienter med misbrug. Næst hyppigst ses personer medcannabismisbrug som hoveddiagnose, som i 2008 omfattede 25 % af personeri psykiatrisk behandling med en hoveddiagnose relateret til misbrug af rusmid-ler. I samme periode har andelen af personer med opioidmisbrug som hoved-diagnose (misbrug af heroin, metadon og lignende) været svagt faldende, dogmed tendens til stagnation de seneste år.
1
Sundhedsstyrelsen. Narkotikasituationen 2009. Årsrapport til det europæiske over-vågningscenter for narkotika og narkotikamisbrug, EMCDDA
Side 2
Antallet af indlæggelser med blandingsmisbrug som bidiagnose er betydeligtog udgør ca. 1/3 af det samlede antal indlæggelser med en bidiagnose relate-ret til rusmidler.Det kan bemærkes, at antallet af personer med cannabis-misbrug som bidiag-nose er næsten tredoblet i de seneste 10 år. Gruppen omfattede 566 personeri 1999 og 1.507 personer i 2008. Især ses en kraftig stigning af de cannabisre-laterede bidiagnoser fra 2007 til 2008, hvor der er tale om en stigning på 40 %.Det kan ikke vurderes om stigningen gennem årene delvis kan skyldes enændret diagnosepraksis med hyppigere angivelser af bidiagnosen pga. øgetopmærksomhed over for problemet.Der ses ligeledes en jævn stigning i antallet af personer, der blev indlagt medbidiagnoser relateret til misbrug af kokain og andre centralstimulerende stoffer,om end antallet er væsentlig lavere end for cannabismisbrug.Antallet af alkoholrelaterede kontakter til psykiatriske afdelinger (indlæggelserinkl. skadestue eller ambulante besøg), hvor der ved udskrivelsen er registre-ret en aktions (hoved)- eller bidiagnose, hvor alkohol indgår direkte, var i 2008i alt 44.053 i henhold til Sundhedsstyrelsens rapport om tal på alkohol i kom-2munerne . I denne opgørelse gøres opmærksom på, at man ikke umiddelbartkan sammenligne med de tidligere opgørelser fra Sundhedsstyrelsen, da deanvendte diagnosekoder ikke er helt identiske. Nærværende opgørelse erudelukkende baseret på de diagnosekoder, hvor alkohol fremgår af diagnose-kodenDet kan generelt oplyses, at misbrug både vedligeholder og forværrer en psy-kotisk grundlidelse. Opgørelser tyder på, at ca. 50 % af skizofrene patienterhar en misbrugsproblematik.Endeligt kan det oplyses, at antallet af retspsykiatriske patienter har væretkonstant stigende i en årrække, og i denne gruppe er antallet af patienter medmisbrugsproblematik meget høj. En nyere opgørelse fra retspsykiatrisk afde-ling på Psykiatrisk Center Skt. Hans finder f. eks., at 70-80 % af de retspsy-kiatriske patienter har en misbrugsproblematik.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Sine Mutanu Jungersted
2
Sundhedsstyrelsen 2010: Tal på Alkohol i Kommunerne. Web-publikation www.sst.dk