Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
851954_0001.png
851954_0002.png
851954_0003.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
21. maj 2010

Besvarelse af spørgsmål 523 alm. del stillet af Sundhedsudvalget den

26. april 2010 efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for sagsforløbet vedrørende Sikkerhedsstyrel-sens udarbejdede rapport om solariers overholdelse af standarder som eromtalt i Politiken den 24. april 2010. Ministeren bedes endvidere vedrø-rende sagsforløbet fra rapportens afslutning til i dag oplyse hvilke instan-ser og personer der er blevet orienteret og kontaktet vedrørende rappor-tens indhold og konklusioner herunder ministerier/ministre.

Svar:

Indledningsvis skal jeg præcisere, at den omtalte rapport er en indledendeundersøgelse af begrænset omfang. Tallene fra undersøgelsen gav anled-ning til, at Sikkerhedsstyrelsen rettede henvendelse til Dansk Solariefor-ening, som dækker hovedparten af markedet for solarier, for at få dem tilat rette op på forholdene, hvilket der blev indgået en aftale om. Efterføl-gende indgik Sikkerhedsstyrelsens tal som et delresultat i en europæiskrapport om solariesikkerhed udgivet af markedsovervågningsorganisatio-nen PROSAFE, der er støttet af Kommissionen. Denne rapport blev of-fentliggjort i december 2009.Kontrollen af de sikkerhedsmæssige forhold vedrørende solarier hørerunder Sikkerhedsstyrelsen, som jeg har bedt om at redegøre for forløbet.Sikkerhedsstyrelsen oplyser følgende, som jeg kan henholde mig til:”I december 2007 beslutter Sikkerhedsstyrelsen, som er overordnet myn-dighed på solarieområdet i Danmark, at udføre stikprøvekontroller af so-larier i 2008. Dette meddeles i en mail til Dansk Solarieforening, som pådet tidspunkt har oplyst, at de dækker ca. 80 % af markedet for solarier.I foråret 2008 indbydes Sikkerhedsstyrelsen til at deltage i et PROSAFE-projekt vedrørende solarier. PROSAFE er et samarbejde mellem mar-kedskontrolmyndigheder i de europæiske lande.Styrelsen går ind i projektet, og i løbet af 2008 kontrolleres 105 solarier,fordelt på 25 adresser i Danmark. Resultatet af kontrollerne sendes i ja-nuar 2009 til PROSAFE. Kontrollen dækker blandt andet vedligeholdelseog type af rør. Solarier er inddelt i UV-typer, hvor UV-3 er den type, derer beregnet til anvendelse i ubemandede solcentre. UV-4 må normalt kunbruges i forbindelse med lægefaglig rådgivning, da de er kraftigere end
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/3
UV-3. Styrelsens stikprøvekontrol viser, at der er opstillet UV-4 solarier i35 ud af 105 kontrollerede solarier, hvor der ikke ydes lægefaglig rådgiv-ning.Samtidig med at resultaterne af styrelsens stikprøvekontroller sendes tilPROSAFE, beder styrelsen PROSAFE om, at der udføres 6 målinger påsolarier i Danmark. Nøjagtig måling af UV er en kompliceret procedure,som kræver specielt udstyr og uddannelse. Derfor gennemføres disse må-linger i regi af PROSAFE-projektet, der råder over den nødvendige kom-petence.I foråret 2009 afholdes møder med Dansk Solarieforening, som orienteresom undersøgelserne og om den gældende standard. I samme periode fore-tages de 6 målinger i Danmark. Styrelsen og branchen aftaler, at branchenretter op på forholdene, så standarden inden for området efterleves frem-over. Styrelsen planlægger i den forbindelse at tjekke op på solariernesefterlevelse ved at gentage stikprøvekontrollerne i 2010.I maj 2009 udgiver Sikkerhedsstyrelsen en orienteringsskrivelse på sinhjemmeside, hvori reglerne gennemgås. I juni sendes resultaterne af de 6detaljerede målinger samt orienteringsskrivelsen til Dansk Solariefor-ening, og i samme måned holdes der igen møde med foreningen. På mø-det drøftes det, hvordan ejerne af solarierne bedst informeres om regler-ne.I juli 2009 kontaktes styrelsen af Statens Institut for Strålebeskyttelse,som hører under Sundhedsstyrelsen. Instituttet beder Sikkerhedsstyrelsenforholde sig til nogle spørgsmål angående certificering og regulering afsolarier. Styrelsen svarer den 17. juli 2009, og i den forbindelse gøres deropmærksom på stikprøvekontrollens resultater.I december 2009 modtager Sikkerhedsstyrelsen den endelige rapport fraPROSAFE-projektet, der offentliggøres den 9. december 2009.Den 16. februar 2010 sender Sikkerhedsstyrelsen en mail til KræftensBekæmpelse, Dansk Solarieforening og Sundhedsstyrelsen om Sikker-hedsstyrelsens deltagelse i PROSAFE-projektet 2010-2011. Samtidig gø-res der opmærksom på, at PROSAFE’s rapport om projektet i 2008-2009kan eftersendes, hvis det ønskes.I april 2010 besøger styrelsen de solcentre, der blev kontrolleret i den op-rindelige stikprøvekontrol, for at kontrollere i hvor høj grad standarden påområdet efterleves. Resultaterne heraf forventes offentliggjort i juni 2010.Den 3. maj afholdes der, på Sikkerhedsstyrelsens foranledning, et mødemed Sundhedsstyrelsen med henblik på at få en lægefaglig vurdering afsundhedsrisikoen ved forkert anvendelse af UV-4 solarier.
3/3
Styrelsen gennemfører i nærmeste fremtid en omfattende informations-indsats over for alle landets solcentre, der vil få tilsendt information omgældende standarder og regler.”