Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
841477_0001.png
841477_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets SundhedsudvalgChristiansborg1240 København K
DatoDok.idJ. nr.
7. maj 2010333342010-2275
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Sundhedsudvalget har i brev af 15. april 2010 stillet mig følgende spørgsmål507 (SUU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Liselott Blixt (DF).

Spørgsmål nr. 507:

”I forlængelse af den internt omdelte henvendelse vedrørendesikkerhedsundersøgelse i en dansk lufthavn (SUU alm. del - bilag 304) bedesministeren oplyse:a) hvad hans holdning er til at en kræftpatient udstilles på denne måde overforandre mennesker.b) hvilke bestemmelser der er i lufthavnen om undersøgelse/scanning, afhovedbeklædning uanset type (hue, tørklæde, jihab eller lignende) og hvilkeforholdsregler man tager i forhold til nævnte hovedbeklædningerc) hvilke forholdsregler personalet tager i lufthavnen når de undersøger taskerog lignende der indeholder sterile remedier.”

Svar:

Jeg vil indledningsvis beklage den oplevelse, som den i bilaget til spørgsmåletomtalte kræftpatient oplevede i forbindelse med sikkerhedstjekket iKøbenhavns Lufthavn. Luftfartsloven og EU-forordningen (forordning300/2008), der regulerer eftersyn af passagerer, tilsiger, at eftersynet skal skemed den størst mulige hensynsfuldhed og ikke må være mere videregående,end hvad der er påkrævet af hensyn til sikkerheden. Reglerne siger endvidereudtrykkeligt, at der ved gennemførelse af eftersynet skal tages hensyn tilpersoner med nedsat mobilitet og anden form for sygdom. Jeg kan forstå, atKøbenhavns Lufthavn således også overfor passageren har beklaget den måde,hvorpå eftersynet blev foretaget på den pågældende dag.Jeg kan videre oplyse, at det helt klart af EU-forordningen og de med hjemmelheri udarbejdede gennemførelsesbestemmelser fremgår, at passagererneshovedbeklædning af enhver art skal efterses særskilt, og det er derfor ikkemuligt at beholde hovedbeklædning på i forbindelse med sikkerhedstjek.Såfremt en passager i den forbindelse udtrykker ønske om at måtte bliveefterset i et visitationsrum, vil et sådan ønske i videst muligt omfang bliveimødekommet.
Der er ingen regler for håndtering af sterile genstande i forbindelse medeftersyn, herunder regler om, at steriliteten skal opretholdes. Reglerne sigerdog, som ovenfor anført, at et eftersyn skal gennemføres med den størst muligehensynsfuldhed og under hensyntagen til passagerens eventuelle sygdom mv.Det vil derfor være op til passageren at gøre opmærksom på, at der er sterilegenstande i håndbagagen og herudover selv sikre sig, at steriliteten kanopretholdes f. eks. ved indpakning i gennemsigtig plastikemballage. Er det ikkemuligt, må genstandene anbringes i indskrevne bagage, der ikke skal gennemmanuelt eftersyn.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Hans Chr. Schmidt