Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
841328_0001.png
841328_0002.png
FolketingetSundhedsudvalgetChristiansborg1218 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. maj 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-151-0380JEE43044
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 493 (Alm. del), som Folke-tingets Sundhedsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen (RV).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 493 (Alm. del) fra Folketingets Sundhedsudvalg:

”Det fremgår af ministerens svar på SUU alm. del- spørgsmål396 om registreringer i forbindelse med tvangsindlæggelser,at: "Herudover udarbejdes der en rapport om politiets med-virken til tvangsindlæggelsen, herunder baggrunden fortvangsindlæggelsen." Kan ministeren oplyse, hvad den om-talte rapport indeholder, herunder om det af rapporten frem-går, hvorvidt politiet møder i civil eller i uniform?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Nordjyllands Politi har bl.a. oplyst, at det ikke af Nordjyl-lands Politis rapporter vedrørende tvangsindlæggelser frem-går, om politiet er mødt i civil eller uniform.Nordjyllands Politi har i den forbindelse endvidere oplyst, atde medvirkende betjente i forbindelse med en tvangsindlæg-gelse så vidt muligt er civilklædte. Der kan dog forekommetilfælde, hvor situationens akutte karakter indebærer, at be-tjentene medvirker uniformeret.Københavns Politi har oplyst, at man udfærdiger en skema-tisk rapport med diverse personoplysninger på den pågæl-dende person, oplysninger om dennes nærmeste pårørendesamt diverse oplysninger om selve indlæggelsen, herunder tidog sted for indlæggelsen. Herudover udfærdiges en rapportmed oplysninger om politiets egne iagttagelser og dispositio-ner i forbindelse med tvangsindlæggelsen. Det vil normaltfremgå af rapporten, om det medvirkende politipersonale er icivil påklædning eller i uniform.Som udgangspunkt vil tvangsindlæggelser, der iværksættespå baggrund af en behandlingsindikation (”gule papirer”), fo-regå med civilklædte politifolk, mens tvangsindlæggelser, deriværksættes på baggrund af en farlighedsindikation (”rødepapirer”), som regel vil foregå med uniformeret politiperso-nale.”
2