Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
846632_0001.png
846632_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 17. Maj 2010Enhed: Center for sundhed ogpsykiatriSagsbeh.: SUMLPJSags nr.: 1002554Dok nr.: 225110
Folketingets Sundhedsudvalg har den 6. april 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 471 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål nr. 471:’’Ministeren bedes redegøre for hvorfor antallet af voldelige overfald påpersonalet på landets psykiatriske sygehuse er steget dramatisk fra 2002 til idag, og oplyse hvad ministeren vil gøre for at sikre de nødvendige ressourcermed henblik på at reducere antallet af overfald. ”Svar:

./.

Til brug for besvarelsen har jeg indhentet en udtalelse fra Danske Regioner,som jeg vedlægger til udvalgets orientering.Af svaret fra Danske Regioner fremgår det bl.a., at den i udvalgsspørgsmåletforudsatte ”dramatiske” stigning i antallet af voldelige overfald mod personaletikke umiddelbart kan genkendes. Det gælder både i antallet af anmeldelser ogderaf afledt sygefravær.Der er Danske Regioners opfattelse, at regionerne generelt har øget deres fo-kus på medarbejdernes sikkerhed, og i den sammenhæng er tolerancen overfor vold og trusler faldende. Således oplyser flere regioner, at voldsepisoderoftere politianmeldes. Det øgede fokus trækker på den ene side i retning af fle-re anmeldelser. Omvendt skaber øget fokus bedre grundlag for at iværksætteforebyggende foranstaltninger og dermed reducere volden.Danske Regioner oplyser desuden, at det generelt er oplevelsen, at sammen-blanding af retslige og øvrige patienter medfører flere voldsepisoder, bådemellem patienter, og mellem patienter og behandlere, fordi tilstedeværelsen afretspsykiatriske patienter på de almenpsykiatriske afdelinger nødvendiggør ensikkerhedsmæssig oprustning, som patienterne værger sig imod. Det oplyseshertil, at samtlige regioner er i færd med både at udbygge og samle deresretspsykiatriske kapacitet, hvilket både vil styrke den retspsykiatriske indsatssamt skåne almenpsykiatriske patienter for unødige sikkerhedsforanstaltnin-ger.Endelig oplyser Danske Regioner, at samtlige regioner har fokus på medar-bejdernes kompetencer omkring volds- og konflikthåndtering, og at der bl.a. iregi af OK08 er iværksat en række initiativer, der har til hensigt at forebyggeog reducere vold mod medarbejderne.
Side 2
Det er som bekendt regionernes ansvar at tilrettelægge virksomheden på sy-gehusene herunder medarbejdernes arbejdsforhold også i forhold til sikker-hed. Jeg er derfor tilfreds med, at man i regionerne er godt i gang med at bely-se og tage relevante initiativer til at forebygge og reducere voldelige overfaldpå personalet på landets psykiatriske afdelinger.Hertil har regionerne i øvrigt fået tilført økonomi. Fra i år er afsat i alt 350 mio.kr. til forbedring af de fysiske rammer i psykiatrien, herunder er der afsat 75mio. kr. til bedre sikkerhed på de retspsykiatriske afdelinger. Det er en klarforventning, at forbedringen af de fysiske rammer vil føre til færre og mindrevoldsomme konflikter, og derved begrænse antallet af voldelige overfald påpersonalet på de psykiatriske afdelinger.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Lene Paikjær Jensen