Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
766052_0001.png
766052_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 22. oktober 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 46(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 46:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 11. oktober 2009 fra Hans Holmsgaardvedrørende behandling af livstruende sygdom i Nordvestjylland, jf. SUU alm. del -bilag 23.”Svar:Regeringen har fokus på at styrke akutbetjeningen i udkantsområderne, samtidigt medat akutsygehusene samles. Hvad angår Nordvestjylland, fremgår det af finanslovsafta-len mellem regeringen og Dansk Folkeparti, ”at der er behov for at sikre de konkreteforudsætninger for en betryggende sygehusbehandling, akutbetjening og præhospitalindsats i Holstebro og det øvrige Nordvestjylland. Regeringen vil derfor anmode Regi-on Midtjylland om at udarbejde en plan herfor inden den 1. juni 2010. Parterne er enigeom at drøfte denne plan med henblik på at udmønte midlerne vedrørende den fremtidigesygehusstruktur i Vestjylland”.Derudover er regeringen og Dansk Folkeparti i finanslovsaftalen blevet enige om atforhøje puljen til facilitering af løsninger i udkantsområder fra sidste års finanslovsafta-le på 250 mio. kr. til 500 mio. kr. For at skabe det bedst mulige beslutningsgrundlag forudmøntningen af de afsatte midler er der igangsat et udvalgsarbejde, hvor blandt andreLægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd deltager.

./.

Hvad angår spørgsmålet om, hvilke akutte funktioner der fortsat varetages på HolstebroSygehus vil jeg henvise til et åbent brev, jeg har modtaget fra Overlægerådet på syge-husene i Herning og Holstebro. I brevet tager overlægerne bl.a. spørgsmålet om afstandog specialiseret behandling op. De skriver: ”Her i Vestjylland har vi dog en særlig ud-fordring med at sikre en forsvarlig balance mellem større afstand og kravet om merespecialiseret behandling. Det har afstedkommet, at vi i dag har tilvejebragt en model –der (er) fuld faglig forsvarlig – og som indebærer et tæt og krævende samarbejde påtværs af vores hospitaler og afdelinger”.I sit svar til Hans Holmsgaard af 26. oktober 2009 skriver Sundhedsstyrelsen om sam-me: ”Transporttid har naturligvis betydning for akutte patienters prognose – men tid erlangt fra den eneste faktor. Sundhedsstyrelsen vurderer på baggrund af den eksisterendeviden, at kvaliteten af den endelige behandling (på det modtagne sygehus) er vigtigereend transporttiden, hvis dødelighed og efterfølgende mén skal reduceres. Samspilletmellem de nødvendige diagnostiske og behandlingsgivende specialer er afgørende forresultatet for såvel den enkelte patient som for patientgruppen. Dette gælder på tværs af
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 30. november 2009Sags nr.: 0908300Sagsbeh.: SUM-JMY/Sygehuspolitisk centerDok nr.: 138837
2
sygdoms- og traumekategorier og balancerer hensyn til korrekt behandling af høj kvali-tet med hensyn til hurtig behandling”.Jeg kan henholde mig til både Sundhedsstyrelsens og overlægerådenes vurderinger.Endeligt vedrørende henvendelsens spørgsmål om Sundhedsstyrelsens svartid, så harjeg i tidligere afgivet svar til udvalget, SUU 47 (alm. del) beklaget styrelsens sene svar,som blev sendt til Hans Holmsgaard den 26. oktober 2009.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Jesper Myrup