Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
862569_0001.png
862569_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 9. juni 2010Enhed: Center for internationaltsamarbejde og retsstillingSagsbeh.: AMKHJ.nr.: 1002348Dok-nr: 212405
Folketingets Sundhedsudvalg har den 25. marts 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 450 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål nr. 450:”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange midlertidige lægeautorisationerSundhedsstyrelsen har givet uden at der forelå dokumentation eller fyldestgø-rende dokumentation for den pågældendes kvalifikationer?”Svar:Sundhedsstyrelsen giver midlertidig autorisation på baggrund af reglerne fast-sat i lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksom-hed, samt vejledning om autorisation af læger uddannet i udlandet. Den kræ-vede dokumentation omfatter følgende og må betragtes som fyldestgørende:dokumentation for navn, fødselsdato og statsborgerskab,Curriculum Vitae, hvoraf persondata, uddannelsesforløb og erhvervs-erfaring fremgår, bevis for gennemgået lægeuddannelse og eventueltilladelse til at betegne sig som speciallæge,uddannelses- og eksamensudskrift fra universitetet, hvoraf uddannel-sens varighed, fag og eksaminer fremgår,dansk CPR-nummer (såfremt dette foreligger) ogoriginal erklæring fra sundhedsmyndighederne i seneste opholdsland,der bekræfter, at ansøger har ret til at fungere som læge (Certificate ofGood Standing).
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at styrelsen ikke har udstedt midlertidig autori-sation uden, at der forelå nogen form for dokumentation for, at den pågælden-de har gennemført en lægeuddannelse i en form, der kan sidestilles med dendanske uddannelse. Endvidere er der ikke givet midlertidig autorisation, så-fremt der fuldstædigt har manglet oplysninger om uddannelsen indhold og om-fang.Sundhedsstyrelsen har ikke opgørelse over, hvor mange midlertidige autorisa-tioner, der er givet i sager, hvor en tredjelandslæge ikke har kunnet indsendeal krævet dokumentation. I forbindelse med ansøgninger fra læger, der erkommet til Danmark som flygtninge fra lande med krig eller krigslignende til-stande, har Sundhedsstyrelsen i enkelte tilfælde dispenseret fra dele af doku-mentationskravene, f.eks. fra kravet om en erklæring fra uddannelseslandetssundhedsmyndigheder om, at pågældende aktuelt har ret til at virke som lægeuden begrænsninger (Good Standing). Sundhedsstyrelsen har i disse situatio-
Side 2
ner konkret vurderet, at en sådan erklæring på grund af den aktuelle situation ilandet ikke kan fremskaffes. Lægen har i disse tilfælde i stedet skrevet underpå en tro- og loveerklæring herom.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Anne Marie Karstoft Hertzum