Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
846592_0001.png
846592_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 24. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 440(Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål nr. 440:’’Hvilke initiativer vil ministeren tage for at begrænse anvendelsen af tvangsernæring ide regioner, hvor dette tilsyneladende spiller en meget central rolle i behandlingen afanoreksipatienter?”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 17. Maj 2010Sags nr.: 1002327Sagsbeh.: SUMSMJ/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 206651
Svar:Det er vigtigt for mig at understrege, at enhver behandling beror på en lægefaglig vur-dering i det konkrete tilfælde. Det skal imidlertid samtidig slås fast, at behandling vedtvang fx tvangsernæring skal opfylde betingelserne i psykiatriloven. Betingelserne fortvangsernæring er de samme som for tvangsbehandling dvs., at patienten skal væresindssyg eller i en tilstand der kan sidestilles hermed, og det skal være uforsvarligt ikkeat behandle patienten fordi udsigten til helbredelse ellers vil blive væsentligt forringetog fordi patienten frembyder en nærliggende og væsentlig fare for sig selv eller andre.En patient som tvangsernæres på en psykiatrisk afdeling får derfor tilbudt en eftersam-tale efter tvangsindgrebet, får beskikket en patientrådgiver, som kan rådgive og vejledepatienten bl.a. vedrørende klagemuligheder mv.Sundhedsstyrelsen har oplyst overfor ministeriet, at forskellene i tvangsernæring kanskyldes regionale variationer og dække over bl.a. forskel i sygelighed, tilrettelæggelseaf behandlingsindsatsen og lægefaglig opfattelse og holdninger fx i forhold til beroli-gende medicin.Regeringen har en klar målsætning om at nedbringe anvendelsen af tvang i psykiatrienog regeringen har taget væsentlige skridt for at understøtte denne udvikling. Gennemlovgivningen er der indført redskaber til opfølgning og forebyggelse af tvang, og der erigangsat tiltag, som har haft til formål at øge vores viden og erfaringer om, hvordantvang kan nedbringes.Regeringen har sammen med Danske Regioner gennemført et nationalt kvalitetsprojektom tvang i psykiatrien, det såkaldte tvangsprojekt. Resultaterne fra tvangsprojektetviser bl.a., at anvendelsen af tvang kan nedbringes markant ved at have fokus på ned-bringelse af tvang på de psykiatriske afdelinger. Ministeriet har som opfølgning påtvangsprojektet afsat midler til et idékatalog til praktikere i psykiatrien. Kataloget byg-ger på erfaringerne fra gennembrudsprojektet og vil give konkrete eksempler på ar-bejdsredskaber, der let kan tilpasses og implementeres lokalt. Samtidig har ministeriettaget initiativ til, at der oprettes implementeringsnetværk, som skal understøtte imple-
2
menteringen af den viden og de erfaringer, som formidles i idékataloget til forebyggelseog nedbringelse af tvang i psykiatrien. Idékataloget og implementeringsnetværket vilkunne styrke afdelingernes læring og være med til at sprede god praksis regionerneimellem.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Sine Mutanu Jungersted