Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
TALEPAPIRDet talte ord gælderTilhørerkreds: Folketingets Sundhedsudvalg + evt. tilhørere ude fra
Anledning: Åbent samråd vedr. samrådsspørgsmål P og Q stillet af Jonas
Dahl (SF), den 4. januar 2010.
Tid og sted: Onsdag den 17. marts 2010, kl. 14.00.
Dok nr.:
198512
Samrådsspørgsmål P:
Ministeren bedes redegøre for, om regeringen lever optil sit valgløfte om en responstid på 15 minutter, og for hvilke tiltag regeringenvil igangsætte for at leve op til de 15 minutters responstid.
2
Samrådsspørgsmål Q:
Ministeren bedes redegøre for ambulanceberedskabet,herunder responstid, i henholdsvis Region Hovedstaden, Region Sjælland,Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland.Svar:
Da svarene på de to spørgsmål vil overlappe hinanden, vil jeg tillade mig atbesvare dem under ét.Til en start vil jeg slå én ting helt fast: Målsætningen om at ”hjælpen undernormale omstændigheder skal være fremme inden for 15 minutter efter opkaldtil 112” indgår både i regeringsgrundlaget ”Mulighedernes samfund” og i”Danmark 2020”. Derfor er det naturligvis et mål, regeringen vil leve op til. Ogsom regeringen har en fast køreplan for at realisere.
3
Målsætningen om de 15 minutter hænger tæt sammen med den nyesygehusstruktur, som gradvist etableres over de næste år. Den største omlægningaf det danske sygehusvæsen i mange, mange år.
I takt med etableringen af den nye sygehusstruktur skal der sikres et fintmasketnet af hurtig hjælp og nære tilbud, så der i alle dele af landet skabes tryghed for,at befolkningen hurtigt kan komme i relevant behandling. Særligt i de dele aflandet, hvor der bliver længere til nærmeste akutsygehus. Men præcis hvordanden fremtidige indsats på akutområdet skal se ud, og hvordan målsætningen omde 15 minutter bedst realiseres, kan først endelig fastlægges, når den nyesygehusstruktur er på plads. Og det er den som bekendt ikke endnu.
4
Men det er bestemt ikke for tidligt at gå i gang med arbejdet. Jeg kan beroligeudvalget med, at der både i regeringen og i regionerne arbejdes målrettet medopgaven.
Regeringen har en fast køreplan. Regeringen har som bekendt nedsat et udvalgom det præhospitale akutberedskab – lad os fra nu af kalde det ”akutudvalget”.Dette udvalg har netop til formål at komme med anbefalinger til den fremtidigeakutindsats, og til hvordan målsætningen om de 15 minutter bedst realiseres.
Udvalget afgiver sin endelige rapport, når der er tilstrækkelig klarhed over denfremtidige sygehusstruktur. Men udvalget vil løbende komme med delrapporterog anbefalinger på udvalgte områder:
5
I løbet af foråret vil udvalget komme med anbefalinger til, hvordan densundhedsfaglige rådgivning i forbindelse med opkald til 112 kan styrkes.Det skal være sådan, at man bliver stillet videre til en sundhedsperson, nåropkaldet til 112 har sundhedsfaglig karakter.
I løbet af efteråret vil udvalget give med en status for sit arbejde. Som endel af denne status vil udvalget præsentere et samlet overblik over, hvorder er ”hvide pletter” på landkortet, som med den nye sygehusstruktur kankræve særlige nye løsninger. Udvalget vil også se på, hvordanvagtlægeordningen i højere grad kan indtænkes i den samlede akutindsats.I løbet af 2011 vil udvalget komme med anbefalinger til, hvordan enlandsdækkende helikopterordning kan organiseres.
6
Jeg vil også fremhæve, at regeringen sammen med DF har afsat 500 mio. kr. tilløsninger i udkantsområder og 100 mio. til en helikopterordning.
De 500 mio. kr. skal bruges til at etablere særlige løsninger i de dele af landet,hvor der måtte være ”hvide pletter”. Det kunne fx være til etablering af enskadeklinik eller et lægehus i eksisterende lokaler, som kan håndtere de mangemindre skader, som det ikke er nødvendigt at tage på et specialiseret sygehusmed. Jeg forventer, at midlerne kan udmøntes fra 2011.
Også i regionerne arbejdes der målrettet – dels med den nye sygehusstruktur,dels med den fremtidige akutindsats.
7
Det har jeg ved selvsyn konstateret i forbindelse med min ”akutrundtur”. Somen af de første gerninger som sundhedsminister har jeg nemlig valgt at besøgesamtlige regioner for at se og høre, hvilke planer regionerne har på det akutteområde, ikke mindst i udkantsområderne. Og der arbejdes på sagen, skulle jeghilse og sige!Alle regioner har i forlængelse af ambulanceudbuddene oprettet egnevagtcentraler, hvor der som noget nyt også vil være sundhedsfagligbemanding. Det er forventningen, at man herved i større omfang vil være istand til at sikre, at den rigtige hjælp sendes til den rigtige patient.Alle regioner har udbygget eller har planlagt at udbygge deres ordningermed lægebiler og akutbiler. Jeg kan som eksempel nævne, at der nu er
8
døgndækkende lægebilordning i Holstebro, Lemvig og Herning og akutbilbemandet med sygeplejerske i Tarm, Ringkjøbing, Holstebro og Herning.For nu at tage et område, som der er megen debat omkring.Region Sjælland og Region Hovedstaden får fra 1. maj en forsøgsordningmed en lægehelikopter som supplement til deres ambulancer, akutbiler oglægebiler.Og regionerne har planer om at supplere med nære tilbud i lokalområdet iform af skadeklinikker, større lægehuse, sundhedshuse, inddragelse aføvrige beredskaber m.v.
Jeg er specifikt blevet bedt om at oplyse responstiderne i de fem regioner. Jeghar fra Danske Regioner fået oplysninger om responstiderne i 2. halvår af 2009
9
for den del af ambulancevæsenet, som dengang blev betjent af Falck. Detfremgår heraf, at:[Tallene er den 10/3 sendt til SUU, som svar på spm. 253].I Region Hovedstaden når 97,1 % af ambulancerne frem inden for 15minutterI Region Sjælland er tallet 92,7 %I Region Syddanmark 94,1 %I Region Midtjylland 91,7 %Og i Region Nordjylland 86,9 %.
10
Responstiderne for de enkelte regioner dækker naturligvis over variationer indenfor de enkelte regioner. Det er netop én af de ting, ”akutudvalget” skal afdækkemed henblik på at udpege, hvor der er ”hvide pletter” på landkortet.
Både regering og regioner arbejder således målrettet på at sikre, at der i alle deleaf landet skabes tryghed for, at befolkningen hurtigt kan komme i relevantbehandling.